"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Черновецький лишив Попову боргів на 750 мільйонів

Середа, 20 жовтня 2010, 19:45

Столична влада сьогодні повинна вирішувати боргові питання, які отримала у спадок від команди мера Леоніда Черновецького.

Одне лише обслуговування боргів у розмірі 750 млн. доларів вимагає значних бюджетних ресурсів.

Про це 20 жовтня заявив заступник мера Києва Руслан Крамаренко, передає "ЛІГАБізнесінформ".

За словами чиновника, понад 700 млн. гривень буде витрачено цього року, в 2011 році зобов'язання столиці будуть складати за зовнішнім боргом 200 млн. доларів, за внутрішнім - 1,2 млрд. гривень.

Реклама:

Крамаренко також зазначив, що сьогодні політика КМДА - залучати кредити лише під проекти розвитку або для оптимізації існуючих зобов'язань.

Зокрема, на будівництво нових ліній метро, модернізацію ЖКГ.

"Брати гроші, які будуть спрямовані на проекти, які окупляться, - нормальна світова практика. Головне - це робити професійно. Наразі ми підбираємо юридичну компанію і фінансових консультантів", - заявив він.

Заступник мера зазначив, що нещодавно Київрада дозволила столичному метрополітену взяти новий кредит на 125 млн. гривень на один рік.

Київський метрополітен отримав дозвіл від депутатів на передачу в заставу майна - 165 вагонів рухомого складу.

За словами Крамаренко, це не новий борг, а лише реструктуризація старого.

Він вказав, що необхідність прийняття цього рішення пов'язана з потребою реструктуризації боргу метрополітену за кредитною угодою з "Альфа-банком" під 39% річних.

Ця процентна ставка не є ринковою - вона була значно завищена тими, хто на початку 2009 року брав цей кредит, і тепер перед владою стоїть завдання максимально знизити виплати за відсотками.

З цією метою буде проведено конкурс на максимально низьку ставку. За рішенням Київради, ця ставка повинна бути не більше 25%, заявив чиновник.

Крім того, планується залучити  кредити на вигідних умовах для модернізації ЖКГ, що дасть можливість навіть знизити тарифи на 10-15%.

Крамаренко нагадав, що Україна ратифікувала угоду зі Світовим банком, яка дає можливість під 6% брати кредит на реконструкцію водоканалів.

Таким чином, місто зможе 2011 року взяти кредит до 200 млн. доларів на 20 років з відстрочкою на 5 років виплат по тілу кредиту.

Це надзвичайно вигідні умови, які дозволяють за 5 років окупити проект, вважає заступник мера столиці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!