Українці платитимуть за газ олігархів

Середа, 20 жовтня 2010, 16:47

Мінпромполітики пропонує зобов'язати "Укрнафту" і "Нафтогаз" реалізувати хімпідприємствам, азотної групи, 4,928 млрд. куб. м газу за пільговими цінами для стабілізації аграрного виробництва і недопущення зростання цін на продовольчі товари.

Про це сказано в проектах постанов Кабінету міністрів, розроблених Мінпромполітики на виконання доручень уряду від 1 жовтня, повідомляє агентство "УНІАН".

Згідно з копіями документів, міністерство пропонує, зокрема, зобов'язати "Укрнафту" реалізувати азотним підприємства 2,128 млрд. куб. м газу за ціною 1633,3 гривень за тис. куб. м (без ПДВ).

"Встановити, що "Укрнафта" реалізує підприємствам хімічної галузі природний газ в об'ємі 2,128 млрд. куб. м для виробництва мінеральних добрив за умови їх постачань товаровиробникам агропромислового комплексу для задоволення потреб населення в сільськогосподарській продукції за цінами, рекомендованими Мінпромполітики", - сказано в проекті постанови.

Реклама:

Проект постанови також передбачає доручення Мінфіну спільно з Мінпаливенерго підготувати відповідні зміни до Закону "Про Державний бюджет України на 2010 рік", якими дозволити як виняток реалізацію газу власного видобутку хімічним підприємствам.

Іншим проектом постанови Кабміну Мінпромполітики пропонує зобов'язати "Нафтогаз" реалізувати азотним підприємствам в період з жовтня 2010 року по липень 2011 року 2,8 млрд. куб. м газу за ціною, що не перевищує 135 дол. за тис. куб. м.

Нагадаємо, нині гранична ціна реалізації газу хімічним підприємствам встановлена НКРЕ на жовтень, складає 2187,2 грн. за тис. куб. м.

Хімічні підприємства поставлені в рівні умови з іншими промисловими підприємствами, які купують газ за такою ж ціною.

Статтею 3 Закону України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" встановлено, що газ власного видобутку реалізують виключно для потреб населення України.

Нагадаємо, 50% +1 акція "Укрнафти" належить "Нафтогазу", близько 42% акцій належить компаніям, афільованим з Приватбанком Ігоря Коломойського.

Оперативний контроль над компанією утримують міноритарні акціонери.


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!