"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Відновлення світової економіки розтягнеться на роки - Рубіні

Середа, 20 жовтня 2010, 12:18

Уповільнення темпів економічного зростання розвинених країн у другій половині 2010 року продовжиться в 2011 році і відіб'ється на ринках, що розвиваються.

Таку думку висловив професор Нью-йоркського університету Нуріель Рубіні у вівторок на інвестиційному форуму у Києві, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Відновлення розвинених країн йде досить динамічно, але крива відновлення носить U-подібний характер, оскільки має місце занадто велика частка позикових коштів. Відновлення розтягнеться на роки і швидкого зростання чекати не доводиться", - сказав він.

"Країни з ринками, що розвиваються відновлюються швидше, проте відірватися від глобальних трендів не вийде - занадто сильні економічні зв'язки у ході у вівторок", - зазначив Рубіні.

Реклама:

Він пояснив, що стимули зростання економіки розвинених країн вже вичерпані: коригування запасів зроблене, фіскальні стимули перетворюються у "фіскальну перешкоду".

При цьому, за його словами, відновлення розвинених економік може настільки сповільнитися, що не виключене виникнення другої хвилі рецесії (W-подібне відновлення).

За прогнозами експерта, зростання економіки США в 2010 році не перевищить 1%.

"Безробіття зростає, збільшується бюджетний дефіцит, втрати банків в реальному секторі стають більшим, наростає валютна напруга. Все це буде відчуватися як рецесія, хоча технічно може нею і не бути", - пояснив Рубіні.

За оцінкою експерта, схожим чином складається ситуація в єврозоні: країни втрачають зовнішню конкурентоспроможність на тлі високої заборгованості та непродуктивного експорту, при цьому не вирішена проблема периферії єврозони, де існує ризик кредитної кризи і дефляції.

До країн, які стоять перед ризиком другої хвилі рецесії, Рубіні також відніс Японію.

Серед ринків, що розвиваються, експерт виділив у якості окремої групи Китай, Індонезію, Бразилію, низку країн Близького Сходу і Латинської Америки, економіка яких, відновлюється за V-подібною кривою.

За його словами, відновлення цих економік поки стійке, проте спостерігається деякий перегрів, який надалі загрожує переоцінкою активів і надуванням "бульбашок", що може спровокувати рецесію.

До іншої групи країн, Рубіні відніс найбільш слабкі і постраждалі від кризи економіки - країни Балтії, деякі країни Південної та Центральної Європи, в тому числі Україну.

На думку експерта, міцність відновлення економіки цих країн залежить від їх власної політики у сфері управління фінансами, а також від глобальних економічних умов (поновлення у США, єврозоні).

Він також вважає, що більш стійким відновлення цих країн зробить реформування вітчизняної економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!