Митниця стягнула з імпортерів ще 15 мільярдів податків

Середа, 20 жовтня 2010, 11:42

Контроль за достовірністю декларування товарів та повнотою сплати податків дозволив Державній митній службі в січні-вересні донарахувати бізнесу податків на 15 млрд. гривень.

Про це заявив заступник голови відомства Степан Деріволков, який курирує департамент боротьби з контрабандою та порушенням митних правил, пише газета "Комерсант-Україна".

"Чим краще працює правоохоронний блок митниці, тим краще забезпечується її фіскальна функція. Наповнення держбюджету - це те, на що спрямовані всі наші сили", - заявив він, підкресливши, що гонка за показниками виконання бюджету не є для митників пріоритетною.

Від докладніших коментарів чиновник відмовився.

Реклама:

Як пояснили в Держмитниці, ця сума податків вже сплачена суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності.

Опитані виданням експерти та учасники ринку упевнені, що частина з 15 млрд. гривень отримана в результаті завищення митної вартості імпортних товарів, від якої залежить сума ПДВ та митних зборів.

Голова Асоціації митних брокерів Микола Мироненко говорить, що підхід контролюючого органу до визначення митної вартості ввезених товарів не завжди адекватний - він не враховує коливання світових цін.

"Мені відомі випадки, коли вартість медикаментів завищувалася у 112 разів", - уточнив він.

Як розповів один з імпортерів риби, митна вартість рибної продукції збільшилася удвічі, а за окремими товарними позиціями, зокрема скумбрії, - утричі.

"Ніхто не пояснює, чому митниця визначає саме цю ціну, а не розмитнює за вартістю, зазначеною в інвойсі", - говорить співрозмовник видання.

За його словами, імпортери змушені платити за завищеною вартістю, щоб не оплачувати послуги перевізника за простій на кордоні.

Рибна продукція - швидкопсувний товар, термін його транзиту з Тихоокеанського регіону становить два-три місяці, і в імпортерів немає часу для оскарження дій митників щодо завищення вартості їхньої продукції.

За інформацією видання, 19 жовтня Держмитниця підписала наказ №1242, яким роз'яснила критерії визначення митної вартості.

Як повідомлялося, у березні новопризначений голова Держмитниці Ігор Калетник заявляв, що в 2010 році митні надходження можна збільшити на 20 млрд. гривень за умови мінімізації контрабанди.

При цьому він назвав найбільш поширені схеми: заниження митної вартості товарів, декларації товарів не під своїм найменуванням тощо.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: