Американський концерн добудує на ЧАЕС сховище ядерного палива

Середа, 20 жовтня 2010, 09:26

Державний комітет ядерного регулювання схвалив проект добудови нового сховища відпрацьованого ядерного палива на ЧАЕС.

На гроші країн-донорів об'єкт добудує американський концерн Holtec, передає Deutsche Welle.

Будівництво нового сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2) відновлюється по тому, як 2007 року французький концерн FRAMATOME не спромігся виконати вимоги щодо радіаційної та ядерної безпеки.

Разом із новим укриттям над зруйнованим вибухом 4-м енергоблоком і заводом з переробки рідких радіоактивних відходів, СВЯП-2 є одним з основних фрагментів комплексу з перетворення промислового майданчика ЧАЕС на екологічно безпечний об'єкт.

Реклама:

Кошти на будівництво сховища зібрані країнами-донорами Міжнародного Чорнобильського фонду.

Розпорядник цих коштів - Європейський банк реконструкції та розвитку - виділив гроші на спорудження сховища для відпрацьованих ядерних відходів, яке має служити протягом 100 років.

Розпочате 2003 року будівництво було припинене через неспроможність вирішити проблему осушення палива і видалення води з негерметичних паливних уранових стрижнів концерном FRAMATOME.

Його альтернативні пропозиції Держкоматомрегулювання визнав такими, що "не відповідають основним принципам забезпечення радіаційної і ядерної безпеки".

В результаті, 17 вересня 2007 року Україна підписала контракт на добудову СВЯП-2 з американською компанією Holtec International.

Головний інженер Чорнобильської АЕС Андрій Білик відзначив, що за наполяганням української сторони, американські проектувальники усунули 612 зауважень експертів.

А представник Державного науково-технічного інституту з ядерної безпеки Сергій Кондратьєв визнав, що врахувати всі безпекові проблеми на століття наперед наразі неможливо.

"На сьогодні надто оптимістичними виглядають заяви про те, протягом 100 років жодної корозії у сховищі не буде. Ані розробники наших нормативів, ані світових стандартів наразі ще не мають досвіду столітнього зберігання. Зокрема, наші нормативи щодо матеріалів для АЕС зорієнтовані на термін експлуатації протягом сорока років. Тому, слід організовувати додатковий контроль, який буде дуже актуальним в майбутньому", - сказав Кондратьєв.

Пропозиція Holtec упакувати уранові стрижні відпрацьованого ядерного палива з реакторів ЧАЕС у гранітні пенали з подвійною оболонкою та заповнити їх інертним газом гелієм була в цілому схвалена українськими експертами.

Так само, як і американська методика попереднього видалення води з негерметичних ТВЕЛів.

Представник департаменту з оцінки безпеки ядерних установок Олександр Григораш зазначив, що попередній звіт з аналізу безпеки СВЯП-2 свідчить про відповідність проектних рішень вимогам ядерної та радіаційної безпеки.

"Зауваження здебільшого враховані, а проблеми, які залишаються відкритими, мають бути розглянуті на наступній стадії проектування робочої документації і не впливають на можливість поновлення робіт з завершення будівництва об'єкту СВЯП-2", - сказав він.

Водночас, за наполяганням експертів, ціла низка технічних деталей має бути вирішена на стадії розробки технічної документації.

Вартість проекту, за оцінками фахівців, має скласти не менше 200 млн. доларів. Термін завершення будівництва наразі офіційно не називається.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!