"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Клюєв: уряд зосередиться на альтернативній енергетиці

Субота, 2 жовтня 2010, 15:03

Високі ціни на вуглеводні ресурси підштовхують Україну шукати шляхи диверсифікації, розвивати інші види енергетики, впроваджувати енергоефективні та енергозберігаючі технології.

Про це заявив перший віце-прем'єр Андрій Клюєв на саміті "Ялтинської європейської стратегії", повідомляє прес-служба уряду.

"Щойно ми прийшли в уряд, перше, що я зробив - дав команду геологам вивчати родовища сланців для того, щоб почати видобуток сланцевого газу. Далі - виділяти поля для видобутку газу-метану. У нас досить багато газу-метану, супутнього вугільним родовищам, в тому ж самому Донбасі - Донецькій, Луганській і Дніпропетровській областях", - сказав Клюєв.

За його словами, уряд додатково виділяє площі з видобутку природного газу на шельфі Чорного та Азовського морів.

Реклама:

Перший віце-прем'єр зазначив, що Україна "повинна зберегти певний баланс".

"До 50% у нас може становити атомна енергетика. У нас є програма з реконструкції теплових електростанцій для зменшення викидів в атмосферу та підвищення їх ефективності. Ми провели цілу низку переговорів щодо модернізації ТЕС", - повідомив він.

За Клюєва, у планах уряду підняти частку гідроенергетики в загальному енергетичному балансі країни до 10-12%.

"Зелена енергетика" до 2015 року може досягти в загальному підсумку до 20% в енергетичному балансі країни", - спрогнозував перший віце-прем'єр.

Він нагадав, що зараз Україна видобуває 20 млрд. кубометрів газу - "для Росії або Катару це нічого".

"Але якщо ми з допомогою сланцевого газу та газу-метану додамо ще 10 млрд. кубометрів, тоді ми зможемо повністю забезпечити наше населення і житлово-комунальне господарство нашої країни. Тим самим зміцниться наша енергетична безпека", - зазначив Клюєв.

"Ви знаєте, що одне із завдань, яке поставив перед нами президент, - це завдання з будівництва терміналу з прийому зрідженого газу. І це реально - ми зараз ведемо переговори з цілою низкою країн, щоб укласти довгострокові контракти з поставок на територію України зрідженого газу", - додав він.

В інтерв'ю журналістам у кулуарах саміту Клюєв висловив упевненість, що вже з початку 2011 року може розпочатися будівництво нового терміналу.

"Під такі проекти гроші знайдуться - це буде або державно-приватне партнерство, або повністю приватний проект", - заявив він.

Клюєв також згадав залучення банківського кредиту у якості варіанту.

За його словами, проект будівництва ЗПГ-терміналу на 10 млрд. кубометрів буде коштувати близько 1 млрд. доларів.

Клюєв також відзначив, що питання землі в цьому проекті може взагалі не виникнути.

"Є проекти перевалки, винесені в море. Це трохи дорожче, але проблеми я не бачу", - пояснив він.

"Головне - укласти контракт на довгострокову поставку зрідженого газу. Це найголовніше. На щастя, ви скоро побачите, що ми його укладемо", - підкреслив перший віце-прем'єр.

Говорячи про терміни, необхідні для будівництва ЗПГ-терміналу, Андрій Клюєв оцінив їх приблизно у рік-півтора, проте відзначив, що все буде залежати від того, скільки часу займе виготовлення необхідного устаткування.

Як відомо, Кабінет міністрів наприкінці березня 2010 року затвердив план заходів на 2010 рік з реалізації інвестиційного проекту "Поставка в Україні зрідженого природного газу і будівництво регазифікаційного терміналу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!