"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд візьметься розвивати альтернативну енергетику в Криму

Субота, 2 жовтня 2010, 11:04

Кабінет міністрів планує будівництво в Автономній Республіці Крим сонячних електростанцій загальною потужністю 1 тис. МВт та вітрових електростанцій із такою ж сумарною потужністю.

Про це заявив у п'ятницю у кулуарах саміту "Ялтинської європейської стратегії" перший віце-прем'єр Андрій Клюєв, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Сьогодні на півострові дефіцит потужності становить 1 тис. МВт. Це дорівнює за потужністю одному атомному блоку діючих у нас АЕС. Але ми ж у Криму не побудуємо атомний блок, ми не побудуємо тут теплові станції - не будемо ж ми курорт псувати", сказав він.

За його словами, найвища сонячна радіація в степовому Криму - в районі Севастополя. Також найбільш сприятливі умови для альтернативної енергетики в Бессарабії - на південно-заході Одеської області.

Реклама:

У той же час, за словами Клюєва, уряд підходить до розвитку вітчизняної енергосистеми комплексно.

Він пояснив, що для того, щоб побудувати додаткових потужностей на 1 тис. МВт, необхідно закільцювати весь Крим високовольтними мережами, будувати нові підстанції - це величезні інвестиційні програми.

Перший віце-прем'єр нагадав, що вже будується лінія електропередач Сімферополь-Севастополь.

Відповідаючи на запитання про джерела фінансування цих проектів, Клюєв заявив, що інвестиції йдуть з різних джерел.

Зокрема, він нагадав, що був підписаний договір в Китаї про надання Україною мільярда доларів під будівництво альтернативних видів енергетики.

"Крім цього, ми ведемо переговори зі Світовим банком на цю ж тему. Також ці проекти кредитують і українські банки, зокрема Укрексімбанк. Інакше кажучи, бере участь великий пул інвесторів", - повідомив Клюєв.

"Зараз ми запустили в експлуатацію сонячну електростанцію на 7,5 МВт. За програмою, на цьому місці в лютому вже буде станція потужністю в 200 МВт, а через два роки - 1 тис. МВт", - заявив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!