Ахметов і Коломойський почали двобій за шельф Чорного моря

Вівторок, 19 жовтня 2010, 11:27

Компанія Vanco Prykerchenska ltd. через суд вимагає анулювати заявку підприємства "Укрнафта" на участь у конкурсі з розробки Прикерченської ділянки Чорного моря.

Про це пише газета "Дело" із посиланням на свої джерела.

Юристи Vanco Prykerchenska ltd., яка пов'язана зі структурами Рината Ахметова, в судах вимагають визнати незаконними дії Міжвідомчої комісії при Кабінеті міністрів, яка у 2009 році прийняла від підконтрольної Ігорю Коломойському "Укрнафти" заявку на участь у конкурсі з розробки Прикерченського шельфу.

Відповідний протокол був затверджений у березні 2009 року.

Реклама:

Як стало відомо виданню, незабаром після реєстрації "Укрнафти" у якості учасника конкурсу, Vanco Prykerchenska ltd. звернулася до суду, заявивши про незаконне прийняття заявки від "Укрнафти".

Проте в грудні 2009 року Окружний адміністративний суд Києва відмовився розглядати позов Vanco Prykerchenska ltd., закривши судове провадження у цій справі.

Але потім у країні змінилася влада, і вже на початку вересня 2010 року Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив скаргу офшорної компанії.

Судді скасували рішення першої інстанції і направили справу на повторний розгляд до Окружного адміністративного суду Києва.

Як повідомлялося, у червні 2010 року Господарський суд Києва відмовився задовольнити позов компанії "Укрнафта" про визнання недійсним розпорядження Кабінету міністрів від 19 квітня 2006 року "Про визначення переможця конкурсу на укладення угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря "та розпорядження № 828-р від 03.10.2007 р. "Про підписання угоди між Кабінетом міністрів та компанією Vanco International про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря".

"Укрнафта" аргументувала в суді свою позицію тим, що Vanco передала всі права і зобов'язання за угодою про розподіл продукції компанії Vanco Prykerchenska, що робить незаконним і сам конкурс.

У грудні 2005 року український уряд оголосив конкурс на право укладання угоди про розподіл продукції, видобуток якої буде вестися на шельфі Чорного моря в межах Прикерченської нафтогазоносної ділянки.

Переможцем була визнана Vanco International, дочірня компанія Vanco Energy Company (США). Угода була підписана в жовтні 2007 року.

Потім Vanco International переуступила права і обов'язки компанії Vanco Prykerchenska, створеній напередодні.

Навесні 2008 року уряд анулював ліцензію Vanco Prykerchenska, після чого комерційна структура звернулася до Стокгольмського міжнародного арбітражу.

У липні 2010 року Vanco Prykerchenska повідомила про початок переговорного процесу з урядом України про підписання мирової угоди.

За словами першого віце-прем'єра Андрія Клюєва, мирова угода може бути підписана до кінця року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: