"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Друкувати закордонні паспорти буде НБУ?

Понеділок, 18 жовтня 2010, 20:15

Учора голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський написав листа президенту Віктору Януковичу, в якому виклав ситуацію з "ЄДАПС".

Про це він повідомив "Делу".

За його словами, в тексті листа повідомляється про те, що першим указом президента Леоніда Кучми передбачалося, що закордонні паспорти повинні виготовлятися на державному підприємстві.

Бродський упевнений, що у випадку, якщо президент Янукович погодиться передати державі право друкування закордонних паспортів, то їх може випускати монетний двір Національного банку України.

Реклама:

Крім того, як стало відомо, Бродський звернувся до Генпрокурора з проханням надати йому охорону.

Глава Держкомпідприємництва порахував, що тепер потребує охорони у зв'язку з тим, що зачепив чиїсь бізнес-інтереси, звернувшись до президента з проханням позбавити "ЄДАПС" права виробництва закордонних паспортів.

Нагадаємо, раніше Бродський заявляв, що в Україні створена приватна монополія на виробництво документів суворої звітності "ЄДАПС", 90% прибутків якої осідають на закордонних рахунках.

"Дійшло до абсурду: власник "ЄДАПСу" Сидоренко є власником патенту навіть на закордонний паспорт Україні, на обкладинку з гербом і всі сторінки і отримує за це роялті! Такого немає в жодній країні світу", - підкреслив чиновник.

Бродський заявляв, що народний депутат Василь Грицак, негласно контролюючи структуру "ЄДАПС", отримує від усієї країни мільярди доларів за виготовлення бланків суворої звітності і голограм.

У відповідь на ці звинувачення Грицак заявив: "Я не хочу коментувати хворого помаранчевого шизофреніка. Я думаю, що президент через деякий час розбереться і зрозуміє, що такі люди, як Бродський, не можуть працювати керівниками і нездатні генерувати будь-які здорові ідеї", - заявив він.

Слід також зазначити, що наприкінці літа цього року Міністерство внутрішніх справ опрацьовувало питання реформування паспортної системи.

Відповідаючи на питання, "коли від паспортних столів відлипнуть присоски і не буде незаконних поборів при оформленні закордонних паспортів, міністр Анатолій Могильов сказав:"Думаю, до кінця року в цьому питанні ми наведемо порядок".

"Побори" за закордонні паспорти критикував і колишній віце-прем'єр-міністр Володимир Сівкович.

Вартість закордонних паспортів, видача яких здійснюється в терміновому порядку, не повинна "в рази" відрізнятися від тієї, яку платять за документи, одержані в звичайному порядку, заявляв Сівкович.

При цьому, на його думку, уряд повинен чітко регламентувати терміни видачі цих документів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!