Росія і Польща домовилися про газ

Понеділок, 18 жовтня 2010, 18:11

Російська компанія "Газпром експорт" і польські PGNiG, Gaz-System і спільне підприємство EuRoPol Gaz погодили питання поставок газу до Польщі і його транзиту в Європу через польську територію.

Як говориться в повідомленні "Газпром експорту", переговори пройшли в Москві за участю представників урядів обох країн та Європейської Комісії, передає "Інтерфакс".

Терміни контрактів на постачання російського газу до Польщі і його транзит по трубопроводу Ямал-Європа залишаються незмінними (2022 і 2019 роки відповідно).

Погоджено поступове збільшення обсягів поставок російського газу до Польщі, починаючи з 9,7 млрд. куб. м в 2010 році до 11 млрд. куб. м у 2012-му і наступні роки.

Реклама:

Сторони домовилися, що будуть прагнути до продовження контракту на транзит газу. Узгоджені принципи визначення ставки тарифу на транзит газу.

Вона буде визначатися компанією EuRoPol Gaz і погоджуватися польським регулятором.

Крім цього, EuRoPol Gaz і "Газпром експорт" врегулювали питання платежів за транзит в 2006-2009 років. Врегульовано також питання управління компанією EuRoPol Gaz.

Сторони погодили процес приведення структури дольової участі "Газпрому" і PGNiG в компанії до 50/50 і принципи паритетного управління.

Узгоджено умови договору про обов'язки оператора польської ділянки газопроводу Ямал-Європа, відповідно до якої функції технічного оператора газопроводу буде виконувати польська державна компанія OGP Gaz-System sa.

Крім того, договір про обов'язки оператора проекту встановлює процедуру доступу третіх сторін, але тільки до вільних потужностей в трубопроводі.

Тепер уряди двох країн, як очікується, погодять і підпишуть відповідні міжурядові документи, які є юридичною основою для укладення міжкорпоративних угод.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: