Думка експерта: Україна буде плентатися "у хвості" Європи за рівнем добробуту

Понеділок, 18 жовтня 2010, 16:57

Відповідно до звіту Global Wealth 2010 швейцарського банку Credit Suisse, Україна за рівнем добробуту громадян посіла передостаннє місце серед 40 європейських держав.

Згідно з даними звіту, середній розмір статку громадянина України становить 2,7 тис. доларів, що лише на 200 доларів більше, ніж у найбіднішій державі Європи - Молдові.

За словами старшого аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Максима Бороди, дані Credit Suisse не є несподіванкою, оскільки збігаються із даними досліджень інших інституцій, в тому числі, українських.

"Якщо вони брали країни Європи, то, дійсно, саме таким і є положення України у рейтингу. Тільки у Молдови ситуація гірша, всі інші країни мають вищий рівень доходу на душу населення", - зазначив він у коментарі "Економічній правді".

Реклама:

"Звичайно, можна говорити про тіньову економіку - наскільки вона адекватно оцінена і врахована у ВВП. Також невідомо, чи вони брали ВВП за паритетом купівельної спроможності, чи в абсолютних цифрах, що також може впливати на відносні результати країн. Але, в принципі, ситуація так і виглядає. Ми проводили подібні рейтинги, оцінювали якість життя в Україні, і саме добробут є однією зі складових якості життя, і там результати України також були дуже незадовільні", - пояснив експерт.

За словами Бороди, подібний підхід до дослідження використовувався раніше, але порівнювалися між собою країни не лише Європи.

"І, безумовно, Україна не була передостанньою, але її результати були невтішними. І в Європі вона була однією з останніх", - зазначив експерт.

"Якщо за рівнем добробуту результати України - кращі за результати Молдови, то, якщо брати якість життя загалом, -там Молдова, здається, навіть випереджала, бо там була краща ситуація з охороною здоров'я, довкіллям тощо", - додав він.

На думку експерта, у майбутньому показник добробуту громадян зростатиме в абсолютному вираженні, проте це навряд чи призведе до зміни її позиції в рейтингу.

"Шанси рости, безумовно, є. Просто, цей рейтинг відносний. Безумовно, зараз в Україні відновилося незначне економічне зростання і, будемо сподіватися, надалі воно посилюватиметься. Але і більшість європейських країн також відновили зростання. І у них також доходи населення продовжують збільшуватися. А ті країни, де ситуація нині важка, - не є конкурентами України", - зазначив експерт.

За його словами, Україна за доходами на душу населення ще довго не доросте до рівня Греції чи Ісландії, яка б погана не була там ситуація нині.

"Тому, в принципі, я б не очікував, що найближчим часом Україна змінить своє відносне положення у цьому рейтингу", - підсумував Борода.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!