"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Навесні аграріям не вистачить грошей купити дорогих добрив

Понеділок, 18 жовтня 2010, 16:48

Стійкий попит на українські азотні добрива в світі не дозволяють їм дешевшати в Україні.

Експерти побоюються, що вже навесні склади трейдерів будуть переповнені дорогим товаром, який не зможуть купити аграрії, пише видання "Экономические известия".

Світові ринки пропонують високі ціни на українські добрива, що є приводом для оптимізму наших виробників і розчаруванням для аграріїв і трейдерів на внутрішньому ринку.

Так, вартість українського карбаміду при поставках на FOB після двотижневого затишшя знову зростає. Тепер вона досягла 325-340 доларів за тонну, що на 5-10 доларів дорожче показників минулого тижня.

Реклама:

Особливістю наших відвантажень є те, що в країнах СНД і Близького Сходу це добриво встигло подешевшати на 5-15%.

В Україні підтягує ціни і не дозволяє карбаміду дешевшати такий великий трейдер, як "Федкомінвест". Компанія контролюється російським бізнесменом Олексієм Федоричевим.

Вона активізувала закупівлю товару у хімпідприємств з настанням осені і накопичила достатньо карбаміду, щоб торгуватися з світовими покупцями.

Тим часом Туреччина викуповує в України практично вироблені обсяги аміачної селітри, що призвело до розрізненості цін і попиту всередині України.

Світова затребуваність нашої селітри дозволяє добривам мати досить високу вартість - на рівні 255-260 доларів за тонн. Це послужило причиною того, що за минулий тиждень нітрат амонію підскочив в ціні на внутрішньому ринку до 2200-2250 гривень за тонну, що на 100 гривень дорожче, ніж минулого тижня.

Примітно те, що цей стрибок цін ніяк не пов'язаний з попитом, - аміачну селітру зараз купують хіба що виробники вибухівки, констатують аналітики.

Таке подорожчання добрива пригнічує трейдерів. Вони марно намагаються знайти дешевий товар для весняної продажу під посівну, адже вже зрозуміло, що попит на селітру в Україну переноситься на лютий-березень 2011 року.

Сільгоспвиробники, у свою чергу, внаслідок подорожчання добрив зіткнуться з проблемою нестачі коштів для їх придбання у період весняно-польових робіт 2011 року.

Адже знайти дешеву селітру у трейдерів буде складно - вони будуть продавати на той момент запаси, зроблені зараз за високими цінами.

Не буде дешевого нітрату амонію і у самих заводів. Цьому посприяє високий внутрішній попит, а також зовнішня затребуваність товару.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!