Росія використовує "Південний потік" для тиску на Україну - експерт

Понеділок, 18 жовтня 2010, 13:00

"Газпром" намагається використовувати Румунію як інструмент впливу на Болгарію і Україну.

Таку думку висловив директор незалежного Фонду національної енергетичної безпеки в Москві Костянтин Сімонов, повідомляє UA-Energy.org.

Він нагадав, що російський прем'єр Володимир Путін планує зустрітися зі своїм українським колегою Миколою Азаровим у Києві 27 жовтня.

"Тепер ми бачимо дуже важливий етап у наших переговорах з Україною з приводу майбутнього ГТС. Якщо Україна погодиться, наприклад, на злиття "Газпрому" і "Нафтогазу" або якщо Україна прийме рішення про консорціум між російськими, українськими, і, наприклад, німецькими компаніями, який буде оператором української газопровідної системи, може бути, в цьому випадку не буде необхідності будувати "Південний потік", - сказав Сімонов.

Реклама:

"Але Москві потрібна угода з Софією, щоб показати Києву, що "Південний потік", який постачатиме газ з Росії напряму до Болгарії в обхід України, є реалістичним проектом і реальною загрозою для України", - зазначив експерт.

Як відомо, 13 жовтня голова російського газового гіганта - ВАТ "Газпром" Олексій Міллер підписав меморандум про взаєморозуміння з румунською Transgas для вивчення можливостей прокладення "Південного потоку" через Румунію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!