У Німеччині занепокоєні інвестиціями Китаю в Україну

Понеділок, 18 жовтня 2010, 11:21

Канцлер Німеччини Ангела Меркель сказала, що "терміново необхідно" активізувати європейські інвестиції у Східну Європу та Центральну Азію, щоб протидіяти зростаючому інтересу Китаю в сировині та рідкісних мінералах.

Меркель зустрілася з лідерами німецького Комітету з економічних відносин зі Східною Європою, лобі-групи, яка закликала до скоординованих дій європейських країн у відповідь на посилення контролю Китаю за доступом до необхідних для економічного зростання товарів, повідомляє UA-Energy.org.

"З огляду на сировину політику такої країни як Китай, терміново потрібно зробити капітал доступним серед європейських партнерів з метою забезпечення довгострокових постачань", - заявила Меркель.

За її словами, "це не тільки посилання на природний газ і нафту, але виходить далеко за рамки цього", включи мінерали.

Реклама:

Клаус Мангольд, голова лобі-групи, сказав, що в той час як уряди європейських країн фокусувалися на подоланні фінансової кризи, Китай почав вкладати кошти в такі країни, як Росія, Україна, Казахстан і Узбекистан.

Пов'язані з державою компанії "довели", що можуть "зайти з повними кишенями".

Меркель зазначила, що родовища рідкісних мінералів в Центральній Азії необхідні для живлення електромобілів.

Комітет заявив, що зі збільшенням Китаєм свого контролю над ресурсами, експорт рідкісних корисних копалин скоротився на 40% уже 2010 року.

Міністр економіки Райнер Брюдерле, якого цитує Financial Times Deutschland, під час поїздки до Китаю називав обмеження країни на експорт рідкісних металів "недружнім актом".

Брак таких металів, як вольфрам і германій, спричинює труднощі для секторів, у тому числі виробників вітрових турбін та автомобільних компаній, пише газета.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!