"Укроборонсервісу" пригадали грузинські "Буки"

Понеділок, 18 жовтня 2010, 09:36

Генеральна прокуратура почала позапланову перевірку держкомпанії "Укроборонсервіс".

Перевірка проводиться в рамках розслідування поставок у 2005 році українською стороною зенітних керованих ракет 9М38М1 і 3М9М3 до Грузії, пише газета "Дело" із посиланням на свої джерела.

Силовики підозрюють службових осіб "Укроборонсервісу" в незаконному укладанні контрактів купівлі-продажу зброї.

За інформацією видання, прокуратура перевіряє документи, що свідчать про співпрацю держкомпанії з приватною українсько-російською фірмою "Параллакс".

Реклама:

У кримінальній справі, яку розслідує Генеральна прокуратура, проходять два керівника фірми "Параллакс" - директор і його заступник.

У правоохоронних органах їх звинувачують у проведенні операцій з купівлі-продажу ракет без наявності ліцензії на реалізацію боєприпасів.

Як пояснювали раніше виданню у самій фірмі, продавати і купувати ракети їм дозволяла ліцензія на реалізацію військової техніки, яка була у компанії на момент угоди.

У комерційній структурі вважають, що для зенітних керованих ракет 9М38М1 слід використовувати саме таку термінологію - військова техніка, оскільки ліцензійні умови, затверджені постановою Кабміну, не містять чіткого визначення терміну "ракета" і не відносять її до боєприпасів.

Виданнятакож з'ясувало, що "Параллакс" застрахував скандальні ракети в СК "Столичне страхування".

У червні Генпрокуратура ініціювала обшук офісу страховика. Однак фірми за місцем реєстрації не виявилося.

У справі також фігурує ВіЕйБі Банк. У 2006 році фірма "Параллакс" отримала від фінустанови кредит у сумі 11,814 млн. гривень.

За словами джерела у "ВіЕйБі", слідчі з прокуратури вже провели виїмку документів щодо руху коштів на банківських рахунках "Паралакса".

Сьогодні, крім перевірок учасників угоди купівлі-продажу ракет, прокуратура добивається анулювання самого договору, а також компенсації державі понад 33 млн. гривень.

"Укроборонсервіс" - державна компанія, яка займається експортом і імпортом продукції військового та спеціального призначення.

У 2005 році "Укроборонсервіс" уклав договір про покупку для потреб Міноборони 52 ракет 9М38М1, які використовуються в зенітних ракетних комплексах "Бук-М1" та "Бук-М1-2", з них 48 - бойових, дві - навчальні та ще дві - макети ракет.

З цією метою було укладено договір з "Параллаксом". Сума контракту склала 27,85 млн. грн.

Однак, як зазначили в прокуратурі, на той момент у приватної компанії не було ліцензії на торгівлю боєприпасами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: