"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Цушко задумався про мито для російської селітри

Понеділок, 18 жовтня 2010, 09:24

У п'ятницю міністр економіки Василь Цушко провів засідання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, на якому розглядалося питання "про початок проміжного перегляду антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну нітрату амонію з Російської Федерації".

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на прес-службу Мінекономіки.

Також джерело видання у міністерстві розповіло, що 18-19 жовтня в Москві відбудуться переговори між представниками Мінекономіки України та Мінекономрозвитку Росії, в ході яких планується обговорити шляхи найкращого вирішення даного питання.

Україна скасувала дію антидемпінгового мита на ввезення російської аміачної селітри в лютому 2010 року, нагадує видання.

Реклама:

У травні було вирішено пролонгувати це рішення до 15 листопада після того, як РФ погодилася встановити квоту на безмитне ввезення труб компанією "Інтерпайп".

Як повідомили у неділю одразу кілька поінформованих джерел, близьких до Мінекономіки, зараз українська сторона намагається переконати РФ зберегти можливість для безмитного ввезення труб і при цьому ввести мито на імпорт російських добрив.

"Росія прагне забезпечити своїх аграріїв дешевими добривами через неврожай зернових. А уряд хоче знизити ціни на труби на внутрішньому ринку", - говорить співрозмовник.

У Мінекономрозвитку від коментарів відмовилися. Раніше прем'єр-міністр РФ Володимир Путін заявляв, що Росія може полегшити імпорт труб, якщо російські виробники будуть "задирати ціни".

Взаємне скасування мита позитивно позначилося на торговельному балансі Україні.

За даними Держкомстату, в січні-вересні 2010 року імпорт аміачної селітри з Росії зріс на 79,5%, до 226,2 тис. тонн.

Весь обсяг оцінюється в 43,25 млн. доларів.

За той же період обсяг експорту труб до Росії виріс на 12,28%, до 258,3 тис. тонн і оцінюється в 257,55 млн. доларів. Близько 90% його склали безмитні поставки "Інтерпайпу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!