"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уго Чавеса в Україну привели транзит нафти та літаки

Понеділок, 18 жовтня 2010, 08:57

Президент Венесуели Уго Чавес у понеділок розпочинає дводенний візит в Україну.

Він прагне прозондувати варіанти збуту венесуельської нафти європейським споживачам та можливості купівлі українських літаків марки "Ан", передає Deutsche Welle.

Офіційна програма візиту Чавеса передбачає зустріч із президентом Віктором Януковичем та ознайомлення заокеанського гостя "з виробничими потужностями Авіаційного науково-технічного комплексу імені Антонова".

Водночас, директор українського філіалу Інституту країн СНД Володимир Корнілов радить Януковичу не дратувати Вашингтон надмірно теплим прийомом Чавеса.

Реклама:

Експерт заявив пресі, що Захід "може насторожитися ще більше, якщо побачить, що Київ прагне тісніших стосунків із державою, яку США і Євросоюз не сприймають".

Натомість кандидат політичних наук Олександр Палій в інтерв'ю DW нагадав, що, на відміну від таких країн, як Іран, Венесуела не є об'єктом міжнародних санкцій і з нею тісно співпрацюють чимало європейських країн, які є союзниками США.

Палій вважає, що під час свого турне пострадянськими країнами Чавес вивчає можливості транзиту через українську територію до Білорусі своєї нафти.

І тут йому необхідно зрозуміти, чи є нинішня українська влада самостійною і незалежною від Москви, аби гарантувати Венесуелі та Білорусі надійний транзит українськими нафтогонами до 10 млн. тонн нафти на рік, зазначає експерт.

Відвідини Чавесом АНТК ім. Антонова Палій пояснив цікавістю венесуельського лідера до українських літаків.

Український експерт зазначив, що Україна здатна самостійно виробляти нові літаки серії "Ан" і має проблеми лише з їхнім збутом на світовому ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: