"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Експерти: вплив центрального депозитарію на ринок - перебільшений

Неділя, 17 жовтня 2010, 17:56

Проблеми центрального депозитарію і взагалі депозитарні справи в Україні суттєво роздуті і перебільшені.

Таку думку висловив директор із розвитку біржі ПФТС Ігор Селецький у програмі "Реальна економіка" в ефірі телеканалу UBC.

"Чомусь так склалося в середовищі фондового рику, що депозитарій поставили, як щось найважливіше на фондовому ринку. От буде хороший депозитарій у нас збільшиться ліквідність. Не збільшиться", - зазначив він.

"Те, що у нас їх зараз три - ніякого дискомфорту я особливо не відчуваю. Буде один центральний депозитарій - це дуже добре. Але "вбивати" через це (інші депозитарії) - ніякого сенсу", - наголосив представник ПФТС.

Реклама:

При цьому Селецький висловив переконання, що ефективна діяльність центрального депозитарію можлива лише за тієї умови, якщо кліринг і розрахунки будуть відділені від депозитарної діяльності і ними будуть займатися біржа або спеціалізовані структури.

"У мене таке враження, що от як сказала в кінці 90-х G30, що потрібен центральний депозитарій, - так воно і їде. Воно переходить із однієї програми уряду в іншу, третю четверту. Зараз воно знову десь там у програмі", - зазначив він.

"Наскільки це важливо, наскільки без цього жити не можна - уже не важливо, а важливо, що воно десь там написано - треба робити центральний депозитарій. Для мене важливіше, щоб відділили кліринг та розрахунки - для ринку це дало б більше, ніж боротьба за центральний депозитарій", - підсумував Селецький.

Присутній на програмі голова правління "Української біржі" Олег Ткаченко також відзначив, що боротьба за право створення єдиного Центрального депозитарію на фондовий ринок не мала вирішального впливу на фондовий ринок.

"Важко сказати, що ці події якось вплинули. Якщо подивитися на той час, коли ці події відбувалися - в принципі, ні індекси суттєво не мінялися, ні ліквідність. Із обсягами торгів такожж суттєвих змін не відбувалося. Тобто, це найбільш цікаво для преси, а для фондового ринку це - не настільки принципові речі", - зазначив він.

"Ризик я бачу один: створення центрального депозитарію - досить серйозна річ. Є три депозитарії, і як зробити, щоб ринок не відчув переходу від трьох депозитаріїв в один - оце є ризик", - наголосив Ткаченко.

Ділова програма "Реальна економіка" - щотижневе аналітичне ток-шоу, присвячене основним подіям та проблемам економіки України.

Програма готується продакшн-студією "Реальна економіка" спільно з інтернет-виданням "Економічна правда".

Прем'єра ток-шоу- щосуботи о 20.45 на телеканалі UBC, повтори програм - з неділі по п'ятницю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!