Україна має заборгованість перед ООН

Субота, 16 жовтня 2010, 14:19

Багато держав (серед яких і Україна) через фінансову кризу не виконали свої фінансові зобов'язання перед ООН.

Про це заявила заступник Генерального секретаря ООН з питань управління Ангела Кане, повідомля агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Вона зазначила, що на сьогодні лише 13 з 192 держав повністю розрахувалися з Організацією - Австралія, Азербайджан, Канада, Конго, Данія, Німеччина, Ліхтенштейн, Монако, Нідерланди, Сінгапур, ПАР, Швейцарія і Танзанія.

При цьому сама Організація винна країнам-членам 430 млн. доларів.

Реклама:

Це заборгованість перед урядами - постачальниками обладнання і військ в миротворчі операції ООН.

За існуючими правилами, держави, що направляють військові контингенти до складу операцій ООН з підтримання миру, самі займаються їх фінансовим забезпеченням.

ООН тільки компенсує їм ці витрати за встановленою шкалою.

Але якщо члени ООН несвоєчасно оплачують рахунки миротворчих місій, то й ООН, у свою чергу, не може розрахуватися із постачальниками миротворчих контингентів.

У грудні 2009 року Генеральна Асамблея ООН затвердила регулярний бюджет ООН на 2010-2011 роки в розмірі 5,16 млрд. доларів.

Розмір внеску кожної держави до цього бюджету визначається як частка від загальних витрат Організації.

Шкалу внесків кожні три роки встановлює Генасамблея ООН. При цьому враховуються рівень розвитку економіки і чисельність населення країн-членів.

У 2000 році Асамблея встановила фіксований максимум для однієї держави - 22% від загального бюджету.

Зараз фінансові зобов'язання члена ООН складаються з чотирьох частин - внесок в регулярний бюджет, виплати на миротворчість, витрати на утримання міжнародних трибуналів та на капітальний ремонт будівлі штаб-квартири ООН в Нью-Йорку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: