"Набукко" зітре Україну з газового ринку?

Субота, 16 жовтня 2010, 11:12

Якщо газопровід "Набукко" буде побудований, Україна буде витіснена із великого газового ринку.

Таку думку висловив керівник центру імені Бертольда Бейця при Німецькій Раді із зовнішньої політики (DGAP) Олександр Рар в інтерв'ю виданню Kyiv Post.

"Зараз існує можливість створити тристоронній консорціум між Росією, Україною і західними компаніями, але Захід зовсім не зацікавлений", - зазначив він.

"Європейський Союз зараз орієнтований на проект "Набукко", який, на мій погляд, є міфом, бо там немає газу. Ірак може надати Туреччині трохи газу, але от і все. Азербайджан продає свій газ до Росії. Іранський газ ніколи не потрапить в трубу. А Туркменістан не може обійти Іран, щоб досягти Азербайджану ", - пояснив експерт.

Реклама:

За його словами, на Заході дивляться на "Набукко" більше як на стратегічний проект загальної безпеки, який допоможе об'єднати Європу і Центральну Азію, а також наблизить Туреччину до ЄС.

"Але якщо "Набукко" побудують, Україна вже не буде на великому газовому ринку", - підсумував Рар.

Як відомо, початок будівництва трубопроводу "Набукко", який розглядається як альтернатива російському "Південному потоку" відсувається все далі.

Планується, що його будівництво почнеться не раніше 2012 року, а газ через новий трубопровід піде до Європи не раніше 2015 року.

Раніше Світовий банк, Європейський банк реконструкції і розвитку і Європейський інвестиційний банк підписали меморандум про можливе спільну участь у фінансуванні "Набукко" на суму в 4 млрд. євро.

Загальний кошторис робіт з будівництва цього газопроводу вже досяг 7,9 млрд. євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: