Думка експерта: Звернення до суду - не підстава для скасування урядової постанови

П'ятниця, 15 жовтня 2010, 19:23

Як тільки прем'єр-міністр Микола Азаров підпише постанову уряду про введення квот на експорт зернових з України, компанії-зернотрейдери оскаржать його в суді.

В коментарі "Економічній правді" адвокат юрфірми "Ілляшев та Партнери" Вадим Кізленко, повідомив, що з огляду на те, що введення квот суперечить міжнародними договорам, які підписані Україною в рамках СОТ, шанси виграти таку справу є досить високими.

"Однак, сам факт звернення до суду, на мою думку, не буде підставою для відміни урядом такої постанови", - сказав він.

В той же час Кізленко додав, що в разі прийняття урядом постанови про введення квот на експорт зернових з України, зернотрейдери мають право оскаржити відповідну постанову до суду в порядку адміністративного судочинства.

Реклама:

"Кабінет Міністрів скасує свою постанову лише у випадку прийняття відповідного судового рішення", - підкреслив юрист.

"Окрім вітчизняних судів, цей спір може бути розглянутий спеціально уповноваженим органом СОТ - Генеральною Радою. Однак, механізм розгляду спорів цією установою побудований таким чином, що до країни-порушниці не можуть бути застосовані реальні санкції", - сказав він.

Співрозмовник додав, що за словами прес-секретаря СОТ Кіта Роквелла, СОТ ніколи не застосовувала до країн-порушниць будь яких санкцій, спори вирішуються шляхом переговорів.

"З огляду на те, що введення квот на експорт зерна є тимчасовим заходом, можливо припустити, що СОТ буде розглядати скаргу на неправомірні дії Українського уряду, проте зі сплином часу, протягом якого будуть вестись переговори, закінчиться дія відповідної постанови", - підкреслив Кізленко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!