Переговори про торгівлю з ЄС зайшли у глухий кут?

П'ятниця, 15 жовтня 2010, 16:28

Експерти вважають, що переговори між Україною і ЄС про створення зони вільної торгівлі зайшли у глухий кут.

Про це свідчать результати експертного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна, повідомляє агентство "УНІАН".

Як відомо, раніше прем`єр-міністр Микола Азаров заявляв про готовність України до підписання договору про ЗВТ на самміті "Україна-ЄС", який відбудеться 22 листопада.

У той же час, 13 жовтня в ході робочого візиту до Брюсселя, Азаров заявив про те, що вважає передчасним говорити про чіткі терміни підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом.

Реклама:

Інститут Горшеніна провів експертне опитування про перспективи підписання угоди про створення ЗВТ, чи варто очікувати підписання договору у найближчому майбутньому, а також - які основні перешкоди для укладення даної угоди.

Заступник голови Комітету ВРУ з питань європейської інтеграції, депутат ВР від фракції БЮТ Степан Курпіль вважає, що переговори між Україною і ЄС про створення зони вільної торгівлі зайшли у глухий кут.

"Жодна із сторін не йде на компроміс. Більш того, таке враження, що жодна із сторін навіть не пропонує компромісів. Як я розумію, Європа виставляє певні бар`єри для наших монополістів, це, мабуть, найбільша проблема", - сказав депутат.

На його думку, в Україні сьогодні немає відповідної атмосфери для успішних переговорів з ЄС. "Відбувається звуження демократії, посилюється тиск на ЗМІ - це створює досить несприятливий фон для переговорів і про зону вільної торгівлі, і про асоціацію, і про безвізовий режим", - сказав Курпіль.

На думку старшого аналітика, керівника програми "Соціальна економіка" Міжнародного центру перспективних досліджень Максима Бороди, ЄС не піде на поступки для України.

"Практика показує, що з тих питань, які ЄС вважає важливими для себе, він займає принципову позицію. Очікувати на те, що Євросоюз перегляне умови для України, яка не є його членом і, в принципі, не є дуже вже важливим для ЄС партнером, не варто", - сказав експерт.

"Україні просто доведеться прийняти правила гри, які їй пропонують, і концентруватися на тому, щоб зробити свою економіку, в тому, числі й аграрний сектор, більш конкурентоспроможними на європейському ринку", - зазначив він.

Виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE-Україна Дмитро Боярчук також вважає, що договір про створення ЗВТ може бути підписаний тільки після виконання Україною відповідних рекомендацій ЄС.

"Є план дій Україна-ЄС, де все чітко прописано, без виконання цих рекомендацій, навіть, можна сказати, вимог, підписати щось навряд чи вдасться. Україна не робить свого "домашнього завдання", не робить того, що зобов`язалася і повинна б зробити", - сказав експерт.

Він також зазначив, що в перспективі Україна піде на виконання рекомендацій ЄС, проте на це потрібно достатньо багато часу.

"Є велика кількість питань, які необхідно вирішити перед тим, як сідати знову за стіл переговорів з ЄС. На технічному рівні на це потрібно від 10 до 15 років", - сказав Боярчук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!