Зернотрейдери погрожують Азарову судом

П'ятниця, 15 жовтня 2010, 09:04

Як тільки прем'єр-міністр Микола Азаров підпише постанову уряду про введення квот на експорт зернових з України, компанії-зернотрейдери оскаржать його в суді.

Як розповіли "Дело" в Українській зерновій асоціації (УЗА), вже направлений офіційний запит в юридичну компанію з проханням надати висновок щодо проекту постанови Кабміну, оприлюдненому на сайті Мінекономіки.

При цьому президент УЗА Володимир Клименко уточнив, що їх вимога залишається незмінною - не вводити обмежень на експорт зерна.

На думку юристів, постанова уряду юридично не бездоганна. Зокрема вона порушує норми Світової організації торгівлі, не відповідає зобов'язанням України в Міжнародній раді по зерну і суперечить нормам Конституції та цілій низці законодавчих актів.

Реклама:

Зернотрейдерам дійсно є що втрачати. Згідно з раніше оприлюдненими прогнозами, в сезоні 2010/2011 років Україна може експортувати 15 млн. тонн.

При мінімальній ціні тонни зерна в 200 доларів це мінімум 3 млрд. доларів, 60% з яких прийдуть на топ-10 найбільших компаній - експортерів зерна.

На середину жовтня було експортовано всього третина від заявлених обсягів експорту - 4 млн. тонн зерна. У разі введення квот зернотрейдери не зароблять мінімум 2 млрд. доларів.

Загроза позову навряд чи змусить уряд піти назад. Про необхідність введення обмежень вже заявили і в МінАП, яке до останнього стверджувало: обмеження експорту - крайній захід.

У свою чергу прем'єр Азаров неодноразово заявляв: квотування - вимушений, але необхідний захід.

Юристи пропонують два варіанти подальшого розвитку подій. Перший - оскаржити постанову в судовому порядку, яка не відповідає ряду національних і міжнародних законів.

Другий - ініціювання подання скарги до Органу врегулювання суперечок СОТ, оскільки обмеження експорту порушує права країн - членів організації.

Хоча сторонами розгляду суперечок у СОТ можуть бути тільки держави, але ініціаторами подання скарги можуть виступати і зацікавлені сторони - виробники і споживачі продукції.

Крім того, навіть якщо суд прийме рішення на користь трейдерів і скасує квотування, ніщо не перешкодить уряду прийняти нову постанову.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!