Тимошенко: Янукович активно використовує "свої" суди

Середа, 13 жовтня 2010, 18:35

Позов Генпрокуратури є спробою легалізувати в Україні рішення Стокгольмського арбітражу про газ "РосУкрЕнерго".

Про це заявила екс-прем'єр Юлія Тимошенко, повідомляє газета "Дзеркало тижня".

Як відомо, 13 жовтня ГПУ повідомила про те, що подала позов в окружний адміністративний суд, у якому вимагає визнати недійсними договори купівлі-продажу природного газу між "Нафтогазом" і "Газпромом".

"Безумовно, завдання номер один для Януковича - якомога швидше розділити між собою і своїми спонсорами (Дмитром Фірташем, Валерієм Хорошковським, Сергієм Льовочкіним і Юрієм Бойком) мільярди доларів із державного бюджету", - вважає Тимошенко.

Реклама:

"Легалізація цієї операції через кримінальні справи і замовні суди - і є метою цієї історії з "відчуженням" 11 млрд. кубометрів газу. Власне, після "судової реформи" Янукович відсудить все, що захоче, і у кого за хоче", - зазначила вона.

Тимошенко заявляє, що її дії були абсолютно законними: "Арешти членів моєї команди в "газовій справі", судячи з усього, достатніх підстав забрати у держави гроші Януковичу не дали".

"Тому він вирішив ще й розірвати договори між "Нафтогазом" і "Газпромом", використавши свої суди", - сказала вона.

"Я підкреслюю, що ці договори абсолютно законно давали України підстави купити у Росії 11 млрд. кубометрів газу для України і не дати замерзнути нам і частині Європи в ті важкі часи", - уточнила екс-чиновник.

За словами Тимошенко, тут виникає інше питання: "якщо судова система працює "на замовлення", чому б президентові не видати указ не імплементувати в Україні рішення Стокгольмського арбітражу на користь РУЕ (так, як це зробила Росія, відмовившись від виконання рішення Стокгольмського арбітражу та не затвердивши його у своїй судовій системі)".

"Але очевидно, що це питання риторичне: у Януковича немає мети захистити Україну від поборів. У нього мета заробити на Україні всіма доступними способами. Важливо, як на розрив угод відреагує Росія. Не хочеться вірити, що це взаємодомовлений варіант", - зазначила вона .

Тимошенко також не виключила, що кінцевою метою Генпрокуратури при подачі позову може бути її арешт.

"Моя позиція чітка і не раз мною озвучена: я готова відповідати за кожну букву в підписаних газових угодах тому, що все, що в них є - енергетична свобода України", - підсумувала екс-прем'єр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!