Уряд хоче обнулити мито на імпорт продовольства

Середа, 13 жовтня 2010, 16:07

Кабінет міністрів пропонує парламенту встановити до 1 червня 2011 року нульове мито на імпорт згущеного молока та вершків у порошку, гранулах і інших твердих видах, вершкове масло, картопля, жито і гречку.

Відповідний проект закону Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній раді 12 жовтня, повідомляє агентство "Інтерфакс-Укораїна".

Нині ввізне мито на згущене молоко і вершки в порошку і гранулах, а також інших твердих видах, вершкове масло та картоплю (крім насіннєвої) становить 10%, на жито і гречку - 20%.

Як наголошується в пояснювальній записці до документа, в результаті скорочення посівних площ під гречкою в Україні в останні роки спостерігається істотне скорочення пропозиції цієї культури.

Реклама:

У 2010 році виробництво гречки, на думку авторів проекту закону, не перевищить 180 тис. тонн, а її залишки на 1 липня 2010 року становили лише 8,4 тис. тонн проти 29,5 тис. тонн роком раніше.

При цьому загальний попит на гречку в 2010/2011 маркетинговому році уряд оцінює в 214 тис. тонн, у тому числі 183 тис. тонн - для споживання населенням.

"Таким чином, виходячи із попиту внутрішнього ринку, а також, враховуючи необхідність забезпечення на кінець маркетингового року перехідних залишків гречки в обсязі двомісячної потреби, дефіцит гречки на внутрішньому ринку можна оцінити в 50-60 тис. тонн", - говориться в пояснювальній записці.

У документі наголошується, що традиційно гречка ввозилася в Україну з Російської Федерації, але в 2009 році імпорт цієї круп'яної культури був відсутній.

У пояснювальній записці також зазначається, що в 2010 році урожай жита, за попередніми даними, складає 492 тис. тонн, що майже удвічі менше, ніж у 2009 році.

За даними декларування на 1 вересня 2010 року, запаси жита становили 476,7 тис. тонн, що майже на 50% менше, ніж на відповідну дату 2009 року, в тому числі продовольчої - 394,9 тис. тонн (на 44% менше).

Потреба України в жита до кінця поточного маркетингового року, за оцінками уряду, становить 390 тис. тонн.

При цьому з початку цього маркетингового року і станом на 1 вересня з України вивезли 38,3 тис. тонн жита проти 0,05 тис. тонн за відповідний період 2009/2010 МР.

В уряді вважають, що подальше скорочення внутрішніх ресурсів гречки та жита буде створювати їх дефіцит на внутрішньому ринку.

Необхідність "обнулення" мита на іншу продукцію у документі не пояснюється.

Відзначається лише те, що прийняття законопроекту ґрунтується на необхідності забезпечення продовольчої безпеки України та недопущення стрімкого зростання цін на соціально значущі продовольчі товари.

Як повідомлялося, влітку 2010 року в Україні спостерігалося істотне зростання цін на гречку через її дефіцит на внутрішньому ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: