"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: За "Укртелеком" можна виручити 12 мільярдів

Середа, 13 жовтня 2010, 15:40

Очільник ФДМ Олександр Рябченко сподівається, що державний пакет акцій ВАТ "Укртелеком" буде проданий за 11-12 млрд. гривень, при стартовій ціні 10,5 млрд. гривень.

В коментарі "Економічній правді" аналітик ІК BG Capital Олександр Паращій, відзначив, що на сьогоднішній момент стартова ціна "Укртелекому" відповідає капіталізації компанії на фондових біржах, отже близька до "справедливої".

"Якщо конкурс буде прозорим, максимальна вартість пакету становитиме 12 млрд. гривень", - сказав Паращій.

За словами співрозмовника,  негативний вплив на кінцеву вартість пакету акцій можуть справити окремі пункти умов приватизації.

Реклама:

"Зокрема, зобов'язання щодо сплати дивідендів за 2007 рік з нарахуванням пені, а також обмеження стосовно скорочення кількості працівників, що у подальшому негативно вплине на операційну діяльність підприємства", - зазначив Паращій.

Згідно з умовами, до конкурсу не можуть бути допущені компанії, доходи яких від продажу послуг в Україні за 2009 рік перевищують 25%, а також компанії, що більш ніж на чверть належать державі.

"Ці пункти фактично забороняють брати участь у конкурсі "Київстару", а також російському монополісту "Связьинвест" та його дочірнім регіональним і міжрегіональним компаніям, та німецькій Deutsche Telekom", - відзначив аналітик.

Паращій додав: "Важко сказати, чому була обрана частка ринку в 25%".

"Таке обмеження означає, що разом з "Укртелекомом" у покупця повинна бути доля ринку в 2009 році не більш як 46%, що не є зрозумілою цифрою з точки зору антимонопольного законодавства. У МТС, наприклад, при об'єднанні з "Укртелекомом", була би 44% частка ринку 2009 року, що мало чим відрізняється від цифри 46%", - підкреслив експерт.

На думку співрозмовника "Економічної правди", найбільш цікавим "Укртелеком" буде компанії МТС, оскільки вона зможе отримати найбільше синергії від об'єднання, а отже готова запропонувати найкращу ціну.

"Також не варто відкидати можливість придбання Укртелекому структурами SCM (VEGA)", - додав аналітик ІК.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: