Кабмін має занадто великі повноваження - Акімова

Середа, 13 жовтня 2010, 10:29

Ірина Акімова, перший заступник глави Адміністрації президента, розповіла про нові проблеми, які підкидають творці Податкового кодексу:

"Процес підготовки проекту Податкового кодексу постійно перебуває в полі зору президента України. Завдяки позиції глави держави перший варіант розробленого урядом проекту Кодексу було відхилено тому, що носив дискримінаційний характер по відношенню до платників податків", - сказала вона, передає "Дело".

До того ж на вимогу глави держави доопрацьований проект Кодексу вже не містить норм про продовження термінів проведення перевірок і розширенні прав податкових органів.

Зокрема вилучено норми про контроль за здійсненням операцій готівкою, огляді житла громадян. З проекту прибрані пільгові податкові режими для окремих територій, що могло призвести до порушення умов справедливої конкуренції.

Реклама:

У проекті значно розширюються повноваження Кабінету міністрів у сфері оподаткування.

Такий підхід не тільки не узгоджується з Конституцією України, а й створює грунт для нестабільності податкових правил, звуження прав платників.

Неприпустимим є визначення урядом переліку витрат платників податку на прибуток, які займаються видобутком корисних копалин (мова йде про віднесення витрат на конкретний об'єкт необоротних активів); порядку проведення контрольних перевірок, обстежень приміщень і територій (крім житла громадян, що вже виключено).

Необгрунтованим є відстрочення до 2014 року введення оподаткування транспортним збором при першій реєстрації літаків і вертольотів.

У Кодексі не збережено чинний порядок здійснення платежів без прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків фізичними особами, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від такого номера.

Процедура отримання платником права на автоматичне відшкодування ПДВ виписана нечітко.

Не можна погодитися з розширенням можливості отримання податковими органами інформації, яка містить комерційну таємницю.

У той же час спільна робота представників виконавчої влади та профільного парламентського комітету з врегулювання зазначених та інших проблемних питань проекту вже ведеться.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!