Генпрокуратура повертає RosUkrEnergo на ринок

Середа, 13 жовтня 2010, 09:30

Учора Генпрокуратура повідомила, що подала позов до Господарського суду Києва до "Нафтогазу" і "Газпрому".

Позивач вимагає визнати недійсними два договори від 20 січня 2009 року про продаж 11 млрд. кубометрів газу "Нафтогазом" "Газпрому" і зарахування вартості в той же день цього газу 1,7 млрд. доларів в якості плати "Газпромом" за транзит по Україні.

Цей газ в той момент належав трейдеру RosUkrEnergo. Розгляд справи по суті призначено на 21 жовтня в Києві, пише видання "Комерсант-Україна".

"Позов спрямований до 'Газпрому', а не до конкретної особи", - пояснили в Генпрокуратурі. Попередні слухання пройшли у жовтні.

Реклама:

У "Газпромі" від коментарів відмовилися.

Конфлікт навколо спірних обсягів газу виник на початку 2009 року. "Нафтогаз" за розпорядженням колишнього українського прем'єра Юлії Тимошенко забрав з підземних сховищ країни 11 млрд. кубометрів газу, які належали RosUkrEnergo.

Підставою стало право вимоги з трейдера боргу в розмірі 1,7 млрд. доларів, який "Нафтогазу" переуступив "Газпром".

Але відбір газу в рахунок боргу не був оформлений юридично між "Нафтогазом" і RosUkrEnergo.

Одночасно "Газпром" припинив продаж газу трейдеру, що зробило неможливим реалізацію контрактів у Європі.

До російської монополії RosUkrEnergo претензій не висувала, зате звернулася до Стокгольмського арбітражу з вимогою стягнути з НАК 11 млрд. кубометрів і пені.

У червні суд підтримав трейдера.

Джерело, близьке до "Нафтогазу", вчора розповіло, що нещодавно Генпрокуратура готувала документи до суду, в яких доводила перевищення повноважень колишнім прем'єр-міністром Юлією Тимошенко і екс-міністром палива і енергетики Юрієм Проданом при підписанні договору між "Газпромом" і "Нафтогазом" від 20 січня 2009 року.

У Генпрокуратурі вчора підтвердили виданню, що позов про визнання незаконним доручення прем'єр-міністра Тимошенко про постановку цих 11 млрд. кубометрів на баланс "Нафтогазу" буде розглянуто в Київському адміністративному суді 21 жовтня.

Начальник Головного управління Генпрокуратури Олег Кучер пояснив, що "якщо суд підтримає наші доводи, то юридично буде дана правова оцінка подій того періоду".

При цьому рішення суду не передбачає підписання нового договору.

За словами співрозмовника, в цьому випадку сторони застосують "нульовий варіант". Це означає, що RosUkrEnergo поверне собі 11 млрд. кубометрів газу, переуступка боргу RUE "Нафтогазу" буде анульована, а "Газпром" опиниться боржником НАКу за транзит до Європи по території України.

Голова правління компанії "Енергогаз" (Москва) Роман Мацаєв вважає, що таким чином влада України хоче повернути RosUkrEnergo на ринок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!