Уряд не вірить у дефіцит картоплі

Вівторок, 12 жовтня 2010, 12:36

Дефіциту картоплі, який чекали в Україні в 2010 році ще у вересні, судячи з усього, не буде.

Це підтверджують дані Держкомстату про валовий збір картоплі на 1 жовтня.

Про це повідомляють в Українській аграрній конфедерації (УАК), передає "ЛІГАБізнесінформ".

Згідно з офіційною статистикою, на 1 жовтня 2010 року валовий збір картоплі в Україну досяг позначки 18 млн. тонн.

Реклама:

В УАК нагадують, що річне споживання картоплі складає якраз близько 18 млн. тонн, з яких близько 6 млн. тонн споживає населення, 6 млн. тонн іде на корм тваринам і 5 млн. тонн - на посівний матеріал.

Так, на переконання аналітика УАК Дениса Рубченко, недавній ціновий ажіотаж на ринку картоплі був викликаний виключно панікою через неврожай в Росії та східних областях України.

Підтвердженням цього також є ціна на картоплю, яка за місяць, як і прогнозувала УАК, залишилася на рівні 3,5-4 гривні за кілограм, а за даними Міністерства аграрної політики України за станом на 8 жовтня, становила 3,6 гривні.

За даними моніторингу цін індикативної групи продуктів, середня ціна на картоплю в деяких торгових мережах Києва становила на 6 жовтня 4,7 гривні за кг, що на 0,65 гривень більше в порівнянні з ціною місяць тому.

Разом з тим, дефіцит в Росії може двояко вплинути на український ринок картоплі, допускає Рубченко.

За офіційними заявами російського керівництва, в країні спостерігається брак 4 млн. тонн картоплі, що становить 14% від потреб країни.

Заповнити нестачу Росія планує за рахунок імпорту з Польщі та Білорусі, для чого вже знизила імпортне мито на картоплю та інші продукти до нуля.

Двоякість ситуації полягає, за словами аналітика УАК, в тому, що дефіцит в Росії може стимулювати експорт картоплі з України, враховуючи, що оптова ціна на картоплю вже досягла 18 російських рублів (4,7 грн.), а в роздрібній торгівлі - 25 рублів (6,6 грн.).

"Можна припустити, що в гонитві за прибутком почнеться масовий вивіз картоплі з Україною, що, у свою чергу, стимулюватиме зростання внутрішніх цін", - міркує Рубченко.

Однак, за його словами, розвитку подій таким чином завадить дві обставини: по-перше, Білорусь вже почала постачання картоплі до Росії за ціною 13 рублів (3,4 грн.) за кілограм, тим самим роблячи неконкурентним українську картоплю, по-друге, практично вся картопля в Україну виробляється в господарствах населення, що позначається не тільки на її якості, а й на можливості сформувати великі партії, які змогли б істотно вплинути на ціну на ринку в України.

Нагадаємо, в середині вересня аграрні експерти давали різні оцінки з виробництва картоплі в Україну, починаючи з 11 до 17-18 млн. тонн.

За даними Мінагрополітики, урожай картоплі в 2008 році становив 19,5 млн. тонн, в 2009 році - 19,7 млн. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!