Суд відмовив "Укренерго" у "розлученні" з компанією Фірташа

Понеділок, 11 жовтня 2010, 19:12

Господарський суд Одеської області відмовив НЕК "Укренерго" в розірванні договору про спільну діяльність із консорціумом "Південна енергетична компанія" ("ЮЕК") і угорською компанією Emfesz Kft.

Таке рішення суд виніс 4 жовтня, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

У своєму позові "Укренерго" просило розірвати договір про спільну діяльність від 3 жовтня 2007 року (у редакції від 31 жовтня), повернути внесок енергокомпанії у вигляді ЛЕП напругою 750 кВ "Південно-Українська АЕС - Ісакча" (опори №451-1138) і стягнути з "ЮЕК" збитки в розмірі 174,472 тис. гривень у зв'язку з тим, що консорціум не забезпечив збереження переданого до статутного капіталу майна НЕК.

Зокрема, "Укренерго" після проведення інвентаризації майна виявило нестачу 10 опор 750 кВ на суму 147,472 тис. гривень.

Реклама:

У той же час, на думку суду, консорціум прийняв необхідні заходи щодо забезпечення збереження ЛЕП.

При цьому суд звернув увагу на те, що 8 з 10 опор, які були надані як відсутні, розташовані на території Молдови, тому не могли бути передані від імені НЕК як майно до статутного капіталу консорціуму.

У зв'язку з цим "Укренерго" не змогло довести суму заподіяних йому збитків, які були вказані в позові, уточнюється в рішенні суду.

Як повідомлялося, в жовтні 2008 року Антимонопольний комітет дозволив "Укренерго" і Emfesz створити консорціум "ЮЕК".

"ЮЕК" створений із метою організації нового експортного коридору для української електроенергії та електроенергії, виробленої Молдавською ГРЕС, шляхом відновлення працездатності міждержавної високовольтної лінії електропередачі (ЛЕП) 750 кВ Південно-Українська АЕС (Миколаївська обл.) - Ісакча (Румунія).

Перший етап проекту передбачає відновлення ділянки ЛЕП від Молдавської ГРЕС до Ісакчі і будівництво на українсько-румунському кордоні вставки постійного струму (ВПТ) для забезпечення технічної можливості поставок електроенергії в енергосистему Румунії, яка синхронізована з єдиною європейською енергосистемою, другий етап - відновлення ділянки ЛЕП від Південно -Української АЕС до Молдавської ГРЕС.

Обсяг капіталовкладень, необхідний для відновлення працездатності ЛЕП Південно-Українська АЕС-Ісакча та будівництва ТВП оцінювався в 400 млн. доларів, термін реалізації першого етапу проекту - в 2,5 роки.

"Укренерго" експлуатує магістральні і міждержавні ЛЕП, а також здійснює централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни.

НЕК перебуває у підпорядкуванні Міністерства палива та енергетики.

Emfesz створена в 2003 році українським бізнесменом Дмитром Фірташем.

Навесні 2009 року 100% Emfesz перейшли від кіпрської Mabofi Holdings Limited, що входить в Group DF до швейцарської компанії RosGas AG.

Group DF, яка управляє активами Фірташа, розповсюдила заяву, що акції Emfesz були передані компанії RosGas "шахрайським шляхом".

На сьогодні ведуться суди навколо повернення Emfesz під контроль Фірташа.

Зокрема, Будапештський апеляційний міський суд 5 травня 2010 підтвердив січневе рішення Будапештського міського суду про незаконність схвалення Угорським енергетичним офісом продажу Emfesz компанії RosGas.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: