"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банки заплатять за початок кризи

Понеділок, 11 жовтня 2010, 15:49

Федеральна корпорація зі страхування внесків США (FDIC) схвалила подачу 50 судових позовів проти керівників банків, які збанкрутували протягом кризи.

За заявою FDIC, ідеться про співробітників кредитних організацій, які своїми діями або бездіяльністю, в підсумку, привели свої компанії до неплатоспроможності, пише газета "Дело".

Обсяг претензій, висунутих державою, перевищує 1 млрд. доларів.

Наразі це складає лише малу частину витрат FDIC на виконання зобов'язань збанкрутілих банків перед клієнтами.

Реклама:

За час кризи в США припинили існування близько 300 кредитних організацій, гарантії за вкладами у яких коштували державі понад 75 млрд. доларів.

Такі масштабні витрати FDIC, яка одержує від банків плату за надання страховки, обернулися збитками для американських платників податків: станом на 30 липня 2010 року грошовий дефіцит FDIC наблизився до позначки в 21 млрд. доларів.

Доведення подібних претензій у суді є дуже трудомістким і кропітким процесом - на збір інформації тут найчастіше йде більше року і в FDIC не виключають, що до відповідальності в подальшому можуть бути притягені й інші топ-менеджери.

"Наші розслідування починають приносити свої плоди. Ми припускаємо, що незабаром можуть бути схвалені і інші позови. У FDIC переконані, що ті керівники, чиї помилки призвели до банкрутства, повинні нести відповідальність за скоєне ", - заявила голова FDIC Шейла Бейр.

У корпорації відзначають, що FDIC намагається розслідувати переважно ті справи, в яких колишні або нинішні керівники здатні розплатитися з владою.

На сьогодні FDIC поки що не розкриває імена керуючих, яким загрожує судовий розгляд з державою.

До подачі позовів представники корпорації намагаються вести з ними переговори про можливість досудового врегулювання претензій.

Відомо лише, що з початку кризи FDIC довела до суду лише одну таку справу. Ідеться про чотирьох керівників банку IndyMac Bancorp, сума претензій до яких складає 300 млн. доларів.

Витрати FDIC при банкрутстві цієї компанії склали 12,7 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!