Нобелівську премію з економіки отримали троє вчених

Понеділок, 11 жовтня 2010, 14:38

Нобелівська премія з економіки 2010 року дісталася трьом ученим: Пітеру Даймонду, Дейлі Мортенсону з США, і Крістоферу Піссарідесу з Лондонської школи економіки.

Премія була вручена за дослідження ринків з моделями пошуку-"тертя" в макроекоміці, передає Лента.Ru

У докладному поясненні, розміщеному на сайті Нобелівської премії, говориться, що дослідження всіх трьох лауреатів допомагають відповісти на наступні питання: "Чому багато людей залишаються безробітними при тому, що на ринку існує багато вакансій" та "Як керування економікою може вплинути на безробіття?"

Варто відзначити, що в XXI столітті Нобелівські премії з економіки отримували практично тільки американці.

Винятків було лише два: у 2003 році премію розділили американець Роберт Інгл і англієць Клайв Гренджер, а в 2004-м році - американець Евард Прескотт і норвежець Фінн Кідланд.

Реклама:

Премії також удостоювалися Деніел Канеман (2002 рік) і Роберт Ауман (2005), що мають громадянства США та Ізраїлю. У Крістофера Піссарідеса, що отримав премію цього року, крім британського підданства є ще й громадянство Кіпру.

У 2009 році премію поділили між собою Елінор Остром та Олівер Вільямсон. У розпал кризи премія була вручена "за аналіз структури торгівлі і розміщення економічної активності". Остром стала першою жінкою, яка удостоєна Нобелівської премії.

Лауреати премії 2010 року отримає, як і лауреати інших років, 10 мільйонів шведських крон (близько мільйона євро). Спонсорує премію Центробанк Швеції, який заснував премію в пам'ять Альфреда Нобеля в 1969 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!