В Україні росте загроза неповернення валютних кредитів

Неділя, 10 жовтня 2010, 20:18

В Україні зростає загроза неповернення кредитів у вільно-конвертованій валюті (ВКВ).

Про це в програмі "Реальна економіка", що виходить на каналі UBC, заявив колишній заступник голови Нацбанку України Сергій Яременко.

"Ми робимо позики саме у ВКВ і загроза непогашення цього боргу у нас зростає", - сказав він.

За його словами, Україна здійснює позики переважно в іноземній валюті.

Реклама:

"Що ВЭБ, що єврооблігації, що МВФ - це ВКВ, яку ми друкувати не можемо, ми її повинні тільки заробити", - зазначив Яременко.

Співрозмовник додав, "в нас не виходить такий фокус, який проробили і США, і Центробанк Європи".

"Вони взяли надрукували 100 млрд. і дали Греції. І щоб не будити фінансовий колапс в Європі, не допустити краху тих банків, які вклалися в Грецію, була ось таким чином вирішена проблема", - продовжив Яременко.

"І другий, дуже важливий момент, що вся ця напряжонка і ці займи ззовні в нас виходять на тлі того, що ми не враховуємо світової рецесії", - підкреслив експерт.

Окрім того, Яременко висловив думку, що у випадку співпраці між МВФ і Україною ущемляється суверенність держави у визначенні макропоказників.

"Чому МВФ не вимагає збалансованого бюджету у США, дефіцит якого становить 12%, і всі інші показники на тому ж рівні. У випадку з Україною обмежується суверенність держави у визначенні тих чи інших макропоказників, які ми можемо вирішити різними шляхами", - сказав співрозмовник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!