Росія рекомендує України самостійно розрахуватися з боргами СРСР

П'ятниця, 1 жовтня 2010, 20:54

Україні необхідно самостійно вирішити проблему боргу Зовнішекономбанку (ВЕБ) СРСР юридичним особам.

Про це заявив віце-прем'єр і міністр фінансів Росії Олексій Кудрін на бізнес-форумі у Ялті у п'ятницю, повідомляє агентство "Інтерфакс-Укпраїна".

"Якщо говорити про борги ВЕБ перед підприємствами, у відносинах всіх країн наша позиція - цей борг беруть на себе уряди цих країн", - сказав він.

Кудрін також відзначив, що Україна досі не ратифікувала нульовий варіант розділу боргів та активів СРСР.

Реклама:

"Формально спір з України не завершений, через це не маємо права на деякі активи", - сказав він.

За його словами, приблизна частка України в боргу СРСР Паризькому клубу була близько 15 млрд. доларів, тоді як активів на неї припадало значно менше.

"Перебуває у сплячому стані це питання. Це не перешкода в наших відносинах, ми винесли його за дужки", - підкреслив Кудрін.

За даними українського Союзу вкладників ВЕБ СРСР, з 1992 року всі кошти клієнтів ВЕБ СРСР заблокував уряд Росії, а потім, за його рішенням, протягом 90-х років вони були повернуті вкладникам - юридичним і фізичним особам РФ, пізніше - фізособам-резидентам України (близько 60 млн. доларів), тоді як вимоги вкладників-юросіб колишнього СРСР, в тому числі України, залишилися неврегульованими.

Союз вкладників ВЕБ СРСР, до складу якого входять понад 40 великих підприємств України, почав судовий розгляд у Стокгольмському арбітражному суді із повернення заморожених вкладів на загальну суму понад 500 млн. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!