У Fitch пояснили низькі рейтинги України

П'ятниця, 1 жовтня 2010, 16:30

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вважає, що істотному поліпшенню рейтингів України перешкоджають проблеми у банківській системі і значний зовнішній борг.

Про це заявив аналітик Fitch Костянтин Англичанов під час Міжнародного інвестиційного саміту DID "Державно-приватне партнерство в контексті нової економічної політики України" в Донецьку, повідомляє портал "Українські новини".

Він зазначив, що процес підвищення рейтингів України відбувається не такими стрімкими темпами, якими відбувалося їх зниження в період кризи.

"Це наслідок того, що не все поки змінилося на краще. Є фундаментальні фактори, які не дозволяють так само стрімко розгортати процес на 180 градусів і переглядати рейтинги ", - пояснив Англичанов.

Реклама:

Одним з факторів він назвав складнощі в банківській системі.

"Це досить великий портфель прострочених кредитів. Це якась бомба уповільненої дії, яка може як бути розмінована, так і здетонувати. Тут багато чого залежить від уміння і здатності уряду України з цим якось розбиратися, від готовності самих фінансових інститутів працювати з цими проблемами ", - сказав аналітик.

Стримуючим фактором для підвищення рейтингу він також назвав високий рівень зовнішнього боргу, який істотно збільшився в період кризи.

На думку аналітика, необхідні дії щодо пролонгації або рефінансування боргових зобов'язань Україною.

"І, нарешті, це наявний сьогодні дефіцит бюджету, який тягне зрослі потреби фінансування тих операцій, які проводяться центральним урядом в Україні", - сказав Англичанов.

Він зазначив, що до підвищення рейтингів України здатні призвести 4 фактори: більш тривалий період стійкої реалізації заявленої політики, скорочення дефіциту бюджету і зниження рівня зовнішнього боргу, стабілізація банківської системи, стале економічне зростання.

Негативними факторами він назвав різке погіршення макроекономічної кон'юнктури, яке тягне за собою падіння цін на метали, втрату довіри інвесторів і як наслідок - "втечу капіталів".

Як повідомлялося, у липні 2010 року Fitch підвищив довгостроковий рейтинг України за зобов'язаннями в іноземній і національній валюті з "В-" до "В".

У вересні агентство підтвердило рейтинг на рівні "В".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: