Україна і Молодова відновили залізничний рух Придністров'ям

П'ятниця, 1 жовтня 2010, 11:29

Молдова і Україна відновлюють рух пасажирського поїзда Кишинів - Одеса - Кишинів через територію Придністров'я, перерване чотири роки тому.

Як повідомив на прес-конференції в Кишиневі віце-прем'єр з реінтеграції Молдови Віктор Осипов, відновлення пасажирського сполучення передбачається тимчасовою угодою, яку підписали раніше адміністрації залізниць Молдови, України та Росії, передає видання "Комерсант-Україна".

Нагадаємо, вантажний і пасажирський залізничний рух через Придністров'я був повністю зупинений 4 березня 2006 року, після того як влада Молдави і України ввели нові правила проходження вантажів через молдавсько-український кордон, що передбачають обов'язкову наявність у придністровських товарів молдавського митного оформлення.

Припинення пропуску вантажів, оформлених придністровської митницею, в Тирасполі розцінили як економічну блокаду Придністров'я і блокували залізничний рух через регіон.

Реклама:

У цій ситуації Молдова перенаправила через північ республіки, в обхід Придністров'я, всі пасажирські та вантажні поїзди, які слідували транзитом по території цього регіону з країн СНД до Молдови і в зворотному напрямку.

У результаті шлях подовжився на 500 км, також істотно збільшилася вартість транспортування вантажів і знизилися обсяги вантажоперевезень, оскільки пропускна здатність "північного молдавського шляху" в 2 рази нижче придністровського.

Згодом, згідно з домовленостями глав залізниць Молдови, Росії та Україні, через територію Придністров'я почали здійснюватися транзитні вантажні залізничні перевезення, відновив свою роботу один пасажирський потяг сполученням Москва - Кишинів.

Решта вантажних та пасажирських потягів, як і раніше йшли через північ Молдови. Тирасполь раніше неодноразово пропонував повністю відновити вантажний і пасажирський залізничний рух через територію Придністров'я.

8 вересня 2010 року уряд Молдови ухвалив рішення, яке дозволяє Придністров'ю експортувати вантажі залізницею через придністровську ділянку молдавсько-українського кордону, а не через північ республіки, в обхід Придністровського регіону, як це було передбачено раніше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: