"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" може стати монополістом в Європі

П'ятниця, 1 жовтня 2010, 10:33

"Газпром" отримав можливість купити газопроводи в Італії: відповідно до вимог Євросоюзу італійська Eni повинна продати свої три магістральні газопроводи.

За ідеєю, це повинно підсилити конкуренцію, але швидше за все, тільки посилиться роль "Газпрому", пише видання "Ведомости".

Єврокомісія поставила крапку в справі проти Eni, розгляд якої йшов з 2007 року. Регулятор звинувачував компанію в тому, що та заважає розвитку конкуренції, не допускаючи інших постачальників газу до труби.

Eni загрожував штраф розміром до 10% річного обороту. У кризовому 2009 році це склало б 8,3 млрд. євро, а в 2008 році - більше 10 млрд. євро.

Реклама:

У результаті в лютому 2010 року Eni запропонувала компроміс: вона готова продати частки в трьох газопроводах. Це 89% трансальпійського газопроводу TAG, за яким до Італії надходить російський газ з Австрії, а також 49% TENP і 46% Transitgas.

У середу ввечері Єврокомісія оголосила, що згодна. TAG, як і просила Eni, може бути проданий одній із структур, контрольованої італійським урядом.

Решта - покупцям, які будуть відповідати трьом основним критеріям: вони повинні бути незалежні від Eni, не порушувати принципів конкуренції і мати достатні ресурси для утримання інфраструктури, повідомила комісія.

Регулятор в будь-якому випадку повинен схвалити всіх, кого вибере Eni в якості покупців, наголошується в його повідомленні.

Італія - третій за величиною газовий ринок Європи: у 2009 р. країна спожила майже 72 млрд. куб. м палива. При цьому Eni продала більше половини - 40 млрд. куб. м.

Хоча з 2006 року, після перших претензій Єврокомісії, компанія почала скорочувати свою частку на ринку, ділячись з іншими постачальниками квотою на прокачування газу через основні трубопроводи.

Наприклад, "Газпрому" Eni поступилася часткою в потужностях TAG, яка становить 3 млрд. куб. м на рік.

"Газпром" уклав кілька контрактів з іншими італійськими споживачами. Але останнім часом його справи на цьому ринку не надто успішні. Спотові ціни на газ нижче, ніж у "Газпрома", Італія різко скоротила закупівлі з Росії.

Як позначиться на продажах концерну "відкриття" ринку, поки не ясно. "Це дає нові можливості", - лише відзначає представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

Чи цікаві концерну газопроводи Eni, теж незрозуміло. "Якщо щось буде продаватися і відповідати нашій стратегії - будемо оцінювати доцільність", - говорить Купріянов.

Звичайно, найбільш ласий актив для "Газпрому" - це TAG, тому що по ньому йде газ із Росії, але контроль в ньому концерн не зміг би отримати в будь-якому випадку - в наступному році в ЄС набуває чинності так званий третій енергетичний пакет, нагадує директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

Нові правила забороняють поєднувати бізнес з постачання газу і його транспортування, якщо мова йде про контрольні пакети у транспортних активах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!