"Укртелеком" працює без ліцензії

П'ятниця, 1 жовтня 2010, 09:05

Напередодні оголошеної урядом приватизації "Укртелекому", оператор залишився без ліцензії на міжнародний і міжміський зв'язок.

З 18 вересня держоператор надає ці послуги незаконно, пише газета "Дело".

"У даний момент у компанії немає ліцензії на надання цих послуг. Тобто, по суті, "Укртелеком" не має права надавати їх", - повідомив заступник директора департаменту ліцензування та радіочастот Національної комісії регулювання зв'язку Сергій Кучерук.

Нагадаємо,що ще 13 липня держоператор звернувся до НКРЗ із заявою на переоформлення ліцензії. Згідно з процедурою, регулятор повинен був продовжити дію ліцензії оператора за 30% її повної вартості.

Реклама:

Втім, зробити це комісія відмовилася. Як пояснили в НКРЗ, "Укртелеком" згідно з законом "Про зв'язок" отримав єдину ліцензію на надання послуг міжміського та міжнародного зв'язку в 2000 році.

Однак у 2004-му вступив в силу закон "Про телекомунікації". Згідно з ним, продовжуватися можуть тільки ті ліцензії, які видано відповідно до нового закону.

Юридична колізія полягає в тому, що відповідно до закону від 2004 року на міжнародний і міжміський зв'язок потрібно отримувати дві різні ліцензії, а не одну, як це було раніше.

Таким чином, "Укртелеком" повинен був подати до НКРЗ заявку на отримання двох нових ліцензій за 100% вартості. Кожна з них коштує понад 7 млн. гривень.

Тобто отримання двох ліцензій обійдеться компанії приблизно в 15 млн. гривень, а не в 2 млн. гривень, як у випадку з переоформленням.

В даний час регулятор намагається вирішити виниклу проблему. На своєму передостанньому засіданні 23 вересня НКРЗ обговорювала це питання, однак голова комісії Володимир Олійник відмовився від коментарів.

У той же час в кінці липня глава НКРЗ заявив, що якщо "Укртелеком" буде працювати без ліцензії, це може спричинити за собою істотні санкції для оператора.

Якщо діяльність оператора буде визнана незаконною, то всі його доходи можуть бути вилучені до бюджету.

Втім, імовірність того, що оператор допустить такий розвиток подій, вкрай мала. Особливо напередодні приватизації, яку чиновники все ще сподіваються встигнути провести в цьому році.

В "Укртелекомі" від коментарів відмовилися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: