Знято обмеження рентабельності торгових площ на ринках

Четвер, 9 вересня 2010, 10:41

Київський окружний адміністративний суд визнав незаконною постанову Кабінету міністрів № 278 від 5 березня 2009 року, що обмежує норму рентабельності торгових площ на ринках.

Про це повідомив вчора президент Асоціації роботодавців півдня України Юрій Борщенко, пише видання "Комерсант-Україна".

Постановою передбачалося, що власники торгових приміщень, що бажають збільшити ставку оренди, повинні довести необхідність її підвищення у зв'язку зі зниженням рентабельності.

Орендна ставка враховувала ціну торговельного об'єкта, а рентабельність від його здачі не могла перевищувати 20%. Підставою для подачі позову послужив ряд порушень норм законодавства.

Реклама:

"Відповідно до Господарського кодексу, держава не має права втручатися в ринкові відносини між двома суб'єктами господарської діяльності", - нагадує Борщенко.

Крім того, постанова розроблялася для стабілізації орендних ставок в умовах кризи. Але в документі не було вказано, коли криза закінчиться.

За його словами, дії уряду призвели до втрати прибутку багатьма ринками.

"До прийняття постанови рентабельність від здачі торгового приміщення на ринках досягала 40%. Зараз - до 20%, у ринків не залишилося коштів для розвитку", - говорить пан Борщенко.

У Держкомпідприємництва, фахівці якого брали участь у розробці постанови, відзначають, що не будуть оскаржувати рішення суду.

Питання регулювання ставок оренди торгових приміщень на ринках, а також у торгових центрах буде винесено на законодавчий рівень, пообіцяв голова комітету Михайло Бродський.

"Ми бачимо, що власники приміщень необгрунтовано підвищують вартість оренди. Так, у торговельних центрах ставка в деяких випадках становить 100 доларів зв кв. м", - відзначає він.

Тому питання регулювання орендних ставок внесуть до законопроекту "Про внутрішню торгівлю", який буде враховувати як інтереси власників торгових площ та ринків, так і тих, хто їх орендує.

Прийняття закону "Про внутрішню торгівлю" найближчим часом малоймовірно, вважає директор департаменту внутрішньої торгівлі Міністерства економіки Сергій Литвиненко.

"Проект розробляється давно і в 2010 році вже був узгоджений з усіма відомствами. Однак підприємці виступають проти закону, і термін його прийняття весь час відсувається на невизначений термін", - додає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: