В Мінекономіки назвали причини інфляції

Середа, 8 вересня 2010, 19:50

Показник зростання індексу споживчих цін (ІСЦ)у серпні 2010 року на 91,7% сформувався за рахунок зростання тарифів на житлово-комунальні послуги.

Про це йдеться в повідомленні Мінекономіки, повідомляє УНІАН.

"За рахунок підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги було сформовано 91,7% загального рівня інфляції, тобто зміна цін на всі інші товари і послуги забезпечила лише 8,3% зростання ІСЦ", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в серпні, після чотирьох дефляційних місяців, на споживчому ринку спостерігалося зростання цін на 1,2%.

Реклама:

За інформацією Мінекономіки, зростання споживчих цін в першу чергу було викликане внутрішніми чинниками - підвищенням тарифів на природний газ, який використовується для потреб населення, в 1,5 разу.

За оцінками відомства, внесок цього чинника в ІСЦ становив 1,1 п.п., що, відповідно, в цілому і сформувало загальний індекс у розділі "Житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива" на рівні 109,6%.

У Мінекономіки стверджують, що дефляційна динаміка продовжувала спостерігатися в цілому в групі "Продукти харчування", ціни на які знизилися на 0,1%.

Така динаміка була викликана переважно сезонним падінням цін на овочеву продукцію і фрукти внаслідок збільшення пропозиції сільськогосподарської продукції.

За даними Мінекономіки, ціни на цибулю в серпні знизилися на 33,4%, буряк - на 25,3%, перець - на 25,1%, помідори відкритого і закритого грунту - на 23,8% і 20,1% відповідно, морква - на 21,5%, картопля - на 14,7%, кабачки, баклажани і гарбуз - на 12,6%.

Фрукти подешевшали через зниження цін на виноград на 18,2%, ціни на яблука знизилися на 11,3%, кісточкові - на 7,3%, кавуни й дині - на 15,7%.

При цьому в Мінекономіки заявляють про зростання цін на хліб і хлібопродукти через підвищення цін на пшеницю на світовому ринку, а також збільшення попиту населення на деякі крупи, зокрема гречану.

Також у відомстві заявляють про підвищення цін на молочну продукцію внаслідок зростання відпускних цін в умовах скорочення пропозиції й дії аномально високих температур - ціни на молоко підвищилися на 4,2%, кисломолочну продукцію - на 2%, сири - на 1,4%.

Поновилося зростання цін на яйця, на 0,2% проти зниження на 8,7% в липні.

На ринку паливно-мастильних матеріалів відзначається незначне підвищення цін, у серпні - на 0,1% проти зниження на 1,8% у липні і 1,9% в червні.

Це було викликане як коливанням світових цін на нафту, так і підвищенням попиту під час збору врожаю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!