"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Румунія продовжує забирати в України "дунайський хліб"

Середа, 8 вересня 2010, 19:35

Держпідприємство "Українське дунайське пароплавство" стурбоване скороченням кількості суден, які проходять глибоководним судновим ходом (ГСХ) "Дунай - Чорне море" після зниження Румунією тарифів на проходження Сулинським каналом.

Про це заявила начальник відділу управління якістю, стандартизації й сертифікації "Українського Дунайського пароплавства" Тетяна Тарасенко, повідомляє агентство "Українські Новини".

"Через те, що з 1 травня румунська сторона знизила тарифи на проходження суден Сулинським каналом, це негативно позначилося на суднопроходженнях по ГСХ "Дунай - Чорне море", - повідомила вона.

За її даними, румунська влада знизила тарифи для тих суден, які проходять канал в обидва кінці, і різко підвищила для тих, хто проходить його тільки в одну сторону.

Реклама:

"Таким чином, судновласникам стало не вигідно ходити в один кінець. Раніше, оскільки глибини Сулинського каналу більша, з вантажем судна йшли ним, а порожні - по ГСХ "Дунай - Чорне море". На жаль, це призвело до того, що морські судна взагалі не заходять у наші порти Дунаю", - зазначила Тарасенко.

На її думку, у цій ситуації необхідно активізувати переговірний процес між двома країнами й домогтися встановлення взаємовигідної тарифної політики в дельті Дунаю й в Україні, і в Румунії.

"Але поки румунська сторона тільки вголос заявляє про готовність проведення двосторонніх переговорів, але не поспішає їх проводити", - підкреслила Тарасенко.

Вона зазначила, що ця ситуація призводить до того, що Україна зазнає значних збитків внаслідок падіння інтересу до ГСХ.

Як повідомлялося, в 2009 році кількість проходжень суднами глибоководним судновим ходом "Дунай - Чорне море" збільшилася порівняно з 2008 роком на 13,4%, або на 167 до 1 413 суднопроходжень.

ДП "Дельта-лоцман" має намір завершити будівництво каналу "Дунай - Чорне море" до кінця 2011 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: