Тимошенко хоче дати Азарову більше повноважень у газових питаннях

Середа, 8 вересня 2010, 09:52

Блок Юлії Тимошенко пропонує урізати повноваження Національної комісії регулювання електроенергетики.

Відповідний законопроект підтримують "Наша Україна-Народна самооборона" (НУНС) і комуністи, що значно підвищує його шанси на прийняття, пише видання "Комерсант-Україна".

У вівторок заступник голови фракції БЮТ Сергій Соболєв повідомив, що до кінця тижня у Верховну раду буде внесений законопроект, яким передбачається надання Кабінету міністрів права припиняти будь-які рішення Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ).

Представник опозиції уточнив, що після схвалення документу БЮТ буде ініціювати прийняття постанови Верховної ради (ВР), в якому вимагатиме від уряду знизити ціну на газ для населення.

"Якщо Кабмін його проігнорує, у нас будуть підстави поставити питання про відставку уряду", - заявив він.

Реклама:

Вартість газу для теплокомуненерго і населення зросла на 50% з 1 серпня, і в НКРЕ не виключають, що вона буде рости і далі. БЮТ ініціював прийняття законопроекту про скасування цього рішення, однак погоджувальна рада ВР не підтримала ініціативу фракції, посилаючись на те, що парламент не має права втручатися в діяльність НКРЕ.

У той же час, у вівторок рада підтримала винесення на розгляд ВР нинішнього законопроекту.

"Документ може бути підтриманий депутатами, оскільки уряд, який відповідає за економічний стан країни, повинен мати можливість впливати на рішення НКРЕ", - говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Тарас Стецьків (НУНС).

Про намір підтримати законопроект заявили і у фракції КПУ. Для прийняття документу необхідні 226 голосів, а БЮТ, НУНС і КПУ в сумі мають 254.

У прес-службі НКРЕ ініціативу БЮТ не коментують. Учасники ринку оцінюють її негативно.

"Це крок назад у питанні функціонування енергоринку. Фактично ми можемо позбутися незалежного регулятора, який є в будь-якій країні Євросоюзу і в інших розвинених країнах", - говорить голова правління "Київенергохолдингу" Юрій Бондар.

Це політичне рішення, але в разі його прийняття постраждає в першу чергу інвестиційна привабливість України, відзначають експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!