Євросоюз створить для контролю фінансів наднаціональних "монстрів"

Вівторок, 7 вересня 2010, 20:13

Рада міністрів фінансів Європейського союзу схвалила проект створення чотирьох нових наднаціональних органів з нагляду над фінансовим сектором єврозони.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

Мова йде про заснування Європейської ради з системних ризиків (European Systemic Risk Council, ESRC) для оцінки загроз регіональної фінансової стабільності.

Буде також створено ще три органи з нагляду над банківським сектором, страховою сферою і ринком цінних паперів: Європейська банківська організація (European Banking Authority, EBA), Європейська організація страхування та пенсійного забезпечення (European Insurance and Occupational Pensions Authority, EIOPA) і Європейська організація з цінних паперів і ринків (European Securities and Markets Authority, ESMA).

Реклама:

Принципову згоду за проектом між представниками Європейської комісії, країн-членів ЄС та Європарламенту було досягнуто минулого четверга.

Для вступу його в силу у 2011 році необхідно схвалення Європарламенту, де голосування пройде на тижні, що починається 20 вересня.

Крім того, як повідомляє агентство Bloomberg, міністри фінансів країн Євросоюзу у вівторок підтримали зміни правил у бюджетній сфері, які нададуть керівництву ЄС більше повноважень у нагляді за бюджетами країн регіону.

Зміна правил здійснюється для того, щоб утримати країни ЄС від збільшення витрат до рівнів, які можуть дестабілізувати економіку всього регіону.

Нові правила передбачають створення системи, що одержала назву European Semester, в рамках якої протягом шести місяців кожного року Єврокомісія уважно вивчатиме попередні бюджетні плани кожної країни на найближчі три роки.

Правила Євросоюзу припускають, що бюджетні дефіцити країн регіону повинні бути нижче 3% ВВП, але в реальності цей цільовий показник перевищується. Порятунок банків під час кризи і реалізація стимулюючих програм сприяли зростанню боргів держав до рівнів, які стали загрозою для економічної стабільності Європи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!