Більше 20 суден із зерном не можуть вийти з українських портів

Вівторок, 7 вересня 2010, 12:18

Українська зернова асоціація закликає Держмитницю пояснити, чому понад 20 суден, завантажених зерном, не випускають з портів без офіційних пояснень.

Також УЗА закликала Державну митну службу пояснити підприємцям і громадськості причини блокування суден, пише газета "Дело".

За останніми даними, без офіційних пояснень у портах простоює понад 20 суден, деякі з них - вже півтора місяця, оскільки були завантажені зерном ще 28 липня.

Про це йде мова в офіційній заяві УЗА, підписаній у вівторок президентом Асоціації Володимиром Клименко.

Реклама:

"Загальна кількість зерна, яка знаходиться на цих суднах, не перевищує 380 тис. тонн. Тобто, ніякої загрози продовольчої безпеки України вони не становлять", - підкреслюється в заяві УЗА.

Українська зернова асоціація погоджується з прогнозами, які роблять уряд і Міністерство аграрної політики про можливість експортувати в цей маркетинговий рік близько 15 млн. тонн.

Але через штучне і нічим не виправдане блокування суден, ні експортери, ні виробники не здатні скористатися сприятливою ціновою кон'юнктурою.

УЗА також закликала Держмитслужбу прозоро і відверто пояснити причини порушення трьох кримінальних справ проти представників всесвітньо відомих зерноторгових компаній.

Адже аналізи проб, на підставі яких їм інкримінують звинувачення, не можуть бути достовірними, оскільки проводилися з грубими порушеннями технології відбору та вимог ДСТУ.

"Ми не проти додаткових перевірок, але закликаємо робити їх протягом доби, як того вимагає ДСТУ, а не 10-20 діб, як це відбувається зараз. Така затримка суден завдає мільйонні збитки компаніям і не сприяє поліпшенню інвестиційного клімату", - підкреслює УЗА.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: