Довіра населення викликала швидке зростання гривневих депозитів

Вівторок, 7 вересня 2010, 10:08

Відновлення довіри населення до банків викликало швидке зростання гривневих депозитів, обсяг яких уже перевищив докризовий рівень.

Приплив коштів у банки відбувався незважаючи на падіння ставок - тільки за серпень на 1%, пише видання "Комерсант-Україна".

Зокрема, в серпні депозитні вкладення в банках збільшилися на 5,6 млрд. гривень до 380,6 млрд. гривень.

"Обсяг коштів населення в національній валюті вже перевищив докризовий рівень", - відзначають у НБУ.

Депозити фізичних осіб у гривні виросли на 1,7% і досягли 128,9 млрд. гривень, тоді як вкладення у валюті скоротилися на 0,1%, до 122,1 млрд. гривень.

Реклама:

Максимальне значення гривневих депозитів населення було зафіксовано 1 жовтня 2008 року - 126,7 млрд. гривень, після чого стався різкий відтік вкладів, що завершився введенням мораторію на їх зняття.

Варто відзначити, що вклади збільшувалися незважаючи на зниження процентних ставок: тільки за серпень середньозважена вартість гривневих депозитів впала на 0,9%, до 8,4% (з початку року на 5,6%), а валютних - на 0,4% , до 6,9% (на 2,6%).

Аналогічним чином подешевшали кредити в гривні до 12,6% та в валюті до 9,9%.

Кредитний портфель збільшився лише на 0,7% до 710 млрд. гривень, завдяки зростанню гривневого кредитування юридичних осіб, тоді як населення повернуло банкам 1,8 млрд. гривень валютних кредитів.

За словами банкірів, населення продовжує конвертувати валютні вклади в гривню.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!