"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Податковий кодекс приймають занадто швидко

Понеділок, 6 вересня 2010, 15:07

Прем'єр-міністр України Микола Азаров у п'ятницю представив проект нового Податкового кодексу, який найближчим часом буде поданий на розгляд парламенту.

На думку головного економіста інвесткомпанії Dragon Capital Олени Білан, занадто швидке ухвалення документа може призвести до численними правок у майбутньому.

Як відомо, серед основних нововведень нового кодексу - скорочення ставки податку на прибуток для середнього та великого бізнесу на 6% - до 19% вже з 2011 року, а також її поетапне зниження до 16% у 2014 році

Підприємства малого бізнесу будуть звільнені від сплати податку на прибуток протягом п'яти років, а для підприємств легкої промисловості та готельного бізнесу встановлюються податкові канікули строком на 10 років.

Уряд також пропонує скоротити ставку ПДВ з 20% до 17% з 2014 року.

"Новий податковий кодекс передбачає введення штрафних санкцій для держави за несвоєчасне відшкодування ПДВ, але при цьому істотно знижує потенційний обсяг заявок на відшкодування ПДВ, оскільки операції із зерном, металобрухтом, технічними культурами і деякі послуги перестануть бути об'єктом оподаткування", - пояснює Білан.
 
Крім цього, податок на доходи фізичних осіб, що перевищують 10 мінімальних зарплат, з 1 грудня 2010 року підвищиться на 2% - до 17%, а доходи інших категорій громадян будуть обкладатися за чинною ставкою - 15%.

Реклама:

Документ також передбачає введення податку на нерухомість у розмірі 10 гривень за 1 м ² у рік за кожний квадратний метр площі житла понад 40 кв м на людину або 100 м ² у міській та 200 м ² у сільській місцевості на сім'ю.
 
Білан нагадала, що віце-прем'єр Сергій Тігіпко вже заявляв, що проект бюджету на 2011 рік розроблявся з урахуванням нового Податкового кодексу.

"Враховуючи сильні позиції коаліційної більшості в парламенті, ми вважаємо, що Верховна Рада може прийняти цей документ в найближчі місяці", - стверджує експерт.

За її словами, прийняття нового податкового кодексу було задекларовано в президентській програмі реформ, і зусилля уряду із спрощення та лібералізації податкового законодавства заслуговують схвалення.

"У той же час, поспішне прийняття документу, який ймовірно нараховує близько 500-600 сторінок, може призвести до того, що він вимагатиме внесення численних правок у майбутньому" - попереджає Білан.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!