НБУ задовольнив "Нафтогаз"

Понеділок, 6 вересня 2010, 10:16

Національний банк задовольнив валютний попит "Нафтогаза"

У п'ятницю Нацбанк продав валюту НАК "Нафтогаз України", фактично усунувши її з міжбанківського ринку, пише видання "Комерсант-Україна".

За словами банкірів, це дозволить зменшити сезонний тиск на гривню, яка за минулий тиждень втратила 0,3%, до 7,91 гривні за долар.

Сезонний попит на іноземну валюту на початку осені негативно відбився на гривні - за минулий тиждень національна валюта подешевшала відносно долара на 0,3%, до 7,90 -7,91 гривні за долар.

Реклама:

Останній стрибок валютного індикатора спостерігався 2 червня - до 7,914 -7,923 гривні за доллар. Після цього долар незначно щоденно втрачав позиції.

На готівковому ринку гривня минулого тижня подешевшала істотніше. У неділю долар в середньому торгувався на рівні 7,916 - 7,937 гривень за долар.

За інформацією банкірів, у вересні попит з'явився з боку малого та середнього імпортно орієнтованого бізнесу.

"На митниці були перестановки, які закінчилися, і тепер клієнтам зрозуміло, з ким і як домовлятися, щоб завозити техніку до України", - пояснив заступник голови правління одного з великих банків.

Збільшився попит на валюту і з боку населення. "Якщо в червні-липні населення більше продавало, то у серпні з'явилася перевага покупок, яка минулого тижня збільшилася", - розповів директор казначейства одного із системних банків.

Крім цих факторів, тиснув на гривню попит з боку НАК "Нафтогаз України", яка стала скуповувати валюту для розрахунків з "Газпромом" не безпосередньо в Нацбанка, а на ринку, відзначили скарбники.

"'Нафтогаз" щоденно купував по 30-50 мільйонів доларів і за тиждень купив більше 200 мільйонів", - повідомив один з дилерів банків, що працюють з НАК.

Проте, в п'ятницю в Нацбанку вирішили продати компанії відсутню частину валюти. Загальні потреби НАК для оплати газу, ввезеного в серпні, оцінюються в 600-700 мільйонів доларів.

Як стало відомо "Економічній правді", обсяг інтервенцій НБУ в п'ятницю склав 47 мільйонів доларів. Заявки від чотирьох банків було повністю задоволено.

На думку банкірів, виведення "Нафтогаза" з ринку дозволить уникнути паніки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!