"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінприроди оцінює кількість відходів в Україні в 35 мільярдів тонн

Неділя, 5 вересня 2010, 14:47

Міністерство охорони навколишнього середовища оцінює концентрацію в Україні всіх видів відходів обсягом близько 35 млрд. тонн.

Про це в ефірі "5 каналу" 3 вересня повідомив директор департаменту екологічної безпеки Мінприроди Олександр Соколов, пише агентство "Українські Новини".

Він уточнив, що із цих 35 млрд. тонн близько 2,6 млрд. тонн є високотоксичними відходами.

"Ми зараз володіємо повною інформацією про всі види відходів, які є в Україні. У нас 35 млрд. тонн відходів, причому 2,6 млрд. тонн відходів - це високотоксичні", - сказав він.

Реклама:

За даними міністерства, щорічно в Україні загальний обсяг побутових відходів збільшується на близько 50 млн. куб. м, а промислових - на 175 млн. куб. м.

"Що це таке? Це половина Бородянського району Київської області. Ми повинні провести заходи, якими зупинити збільшення відходів, які гублять нашу землю, а потім уже наступний етап, ми повинні вже знищувати ті відходи, які накопичувалися протягом попередніх десятиліть", - сформулював Соколов завдання Мінприроди.

Зокрема, зазначив чиновник, міністерство вивчає можливість будівництва в Україні 8 заводів з переробки шин.

"12,5 млн. штук покришок у нас накопичуються щорічно. Технології, що утилізує на 100%, в Україні немає жодної. Ми говоримо, що ми купуємо для 8 регіонів України технології, які є, які абсолютно не небезпечні для екології, які утилізують практично 95% цього виду відходів, і вирішимо цю проблему", - сказав представник Мінприроди.

Він додав, що кожний із цих заводів зможе утилізувати шини з 3 прилеглих областей.

Крім того, сказав Соколов, Миінприроди планує в 2011 році почати утилізацію небезпечних відходів в Україні замість їх вивезення на переробку за кордон, що, на думку міністерства, дасть змогу заощадити значну кількість коштів.

Він додав, що міністерство вже провело відповідні переговори з одним з губернаторів.

"Ми визначили, що ми повинні протягом 4 місяців зробити всі роботи з оформлення документів, а потім, ще протягом максимум півроку, привезти технологію п'ятого покоління, останню, котра буде знищувати найнебезпечніші відходи й при цьому не маючи жодниих небезпечних викидів у повітря", - сказав Соколов.

За оцінками Мінприроди, вартість утилізації за кордоном 1 тонни небезпечних відходів з урахуванням усіх витрат становить 23-24 тис. гривень.

Як повідомлялося, 21 січня Верховна рада збільшила штрафи за невиконання вимог щодо поводження з відходами під час їх збору, перевезення, зберігання, обробки, утилізації, знешкодження й поховання в 19-50 разів до 50-150 неоподатковуваних мінімумів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: