Китайські гроші знову потечуть до України - ЗМІ

Субота, 4 вересня 2010, 12:47

Зв'язки з Китаю з Україною оновилися завдяки "епохальному" візиту президента України Віктора Януковича.

Про це пише китайське англомовне видання China Daily у п'ятницю, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

На думку авторів статті Ву Цзяо і Хе Вей, відносини між Україною і Китаєм активно розвивалися за президентства Леоніда Кучми, проте "зіпсувалися" в правління його наступника Віктора Ющенка.

У Пекіні Віктор Янукович домовився про спільне освоєння космосу і торгівлі, будівництві залізниці між Києвом та аеропортом "Бориспіль".

Реклама:

Пекін і Київ підписали 13 угод у четвер, в перший же день державного візиту українського президента в Китай, і в цьому аналітики бачать початок нового "Шовкового шляху".

За словами авторів статті, Китай завжди надавав великого значення зв'язках з Україною - "східноєвропейською країною, яка служить мостом між Азією і Європою".

Підкреслюється, що "стратегічно розташована, вона (Україна) має міцні культурні та політичні зв'язки із Співдружністю незалежних держав і торгові - з Європейським союзом".

Названий в місцевих газетах "епохальним", "історичним" або "екстраординарним", візит Януковича до Китаю аналітики з обох країн розглядають як взаємний стратегічний крок і в політичному, і в економічному плані, що буде сприяти збереженню відносин в мінливому регіональному ландшафті.

"Україна є другою найбільшою країною СНД. Географічно вона для Китаю ніби ворота до Європи. Тому стратегічне розташування України дуже важливе", - сказав дослідник з питань Росії в китайському Інституті сучасних міжнародних відносин Ван Ліцзя.

Разом з тим, співробітник Інституту Росії, Східної Європи та Центральної Азії при Китайській академії суспільних наук Чжу Хунгень вважає, що, оскільки і Китай, і Україна дотримуються позаблокового статусу, їх співпраця допоможе збалансувати розстановку сил у світі.

Експерти також заявили, що економіки України і Китаю "прекрасно взаємодоповнюючі" і обидві мають величезний ринковий потенціал.

"Україна завоювала авторитет у важкій промисловості, особливо в таких галузях, як авіація і машинобудування. За останні роки Китай і Україна почали співпрацювати в сільському господарстві, технології і кораблебудуванні", - сказав Ван Ліцзя.

"Інвестиції Китаю допоможуть Україні впоратися з фінансовими труднощами, і так само вітаються китайські інфраструктурні проекти", - додав Чжу Хунгень.

Також видання з посиланням на інформаційне агентство "Сіньхуа" повідомляє, що Україна вже створила експертну групу для вивчення економічних реформ східного гіганта.

Депутат українського парламенту від фракції Партії регіонів, радник президента і голова Ділової ради "Україна - Китай" Валерій Коновалюк розповів "Сіньхуа", що Україна пропонує бачення нового "Шовкового шляху" як з'єднання європейської і азіатської торгівлі.

"Ми ведемо переговори про будівництво в Борисполі ... Це один з найбільших логістичних центрів у світі, який дозволить скоротити термін доставки товарів з одного кінця Євразії в інший з нинішніх 45 до 12-14 днів", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!