Податковий кодекс "коштуватиме" Україні чотирьох мільярдів

П'ятниця, 3 вересня 2010, 14:18

В результаті реформи податкового законодавства на першому етапі держбюджет втратить понад 4 млрд. гривень, однак згодом ця сума буде компенсована.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, представляючи у Києві проект Податкового кодексу.

"Ну ось податок на прибуток. Зменшення ставки призведе до втрати 4 мільярди - велика сума. Звільнення від податку на прибуток легкої промисловості - призведе чи ні? Якщо у нас немає легкої промисловості - значить і втрат не буде. Але якщо щось запрацює - підуть відрахування до бюджету"", - зазначив він.

"Ми ж розраховуємо, що бізнес по-партнерськи поставиться до держави - буде виходити з "тіні" і буде платити знижені податки. Це повинно привести до компенсації", - наголосив він.

Реклама:

Як приклад, прем'єр навів скасування прогресивної ставки податку на доходи у 2004 році.

"Ми різко знизили ставку податку на доходи фізосіб. Там була пропорційна шкала. Ми встановили 13%. Так, ми перші два квартали отримали зниження доходів бюджету. Але в третьому і четвертому кварталі повністю відновилися ці втрати за рахунок того, що стали активніше платити податок на доходи", - пояснив Азаров.

"Ми розраховуємо і сьогодні на цей ефект", - наголосив він.

Як відомо, Кабінет міністрів у проекті Податкового кодексу пропонує ввести нульовий податок на додану вартість для операцій з металобрухтом, зерном, технічними культурами і лісом. Також не будуть платниками ПДВ юридичні, консалтингові та аудиторські фірми.

Одночасно ставка ПДВ для інших галузей економіки буде знижуватися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!